۱-۷-۱ چهارچوب موضوعی
بررسی ارتباط بین میزان تهییج طلبی و میزان خستگی صنعتی با توجه به عامل ادراک زمان در کارکنان دارای مدرک لیسانس یا بالاتر در کارخانجات داروسازی جاده کرج میباشد. علت گنجاندن فیلتر مدرک به این خاطر است که اهداف تحقیق در مورد کارهای یدی و تکراری محل اعراب ندارد و تنها مشاغلی انتخاب می شود که دارای فعالیت های ذهنی در چهارچوب شرح وظایف خود باشند.
۱-۷-۲-چهارچوب مکانی
به علت اهمیت دقت نیروی انسانی در صنایع داروسازی این محدوده شغلی برای این تحقیق در نظر گرفته شد، زیرا همسانی موقعت شغلی و شاغل برای به دست آوردن بالاترین بهرهوری و کمترین ضریب خطا مهم است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
برای اینکه جهت اجرای تحقیق، نمونه ها دارای پست هایی با مشخصات کافی باشند و هر کارخانه ای احتمالاً به اجرای آن تمایل نشان ندهد و به منظور تبیین دقیق تر موضوع، کارخانجات داروسازی در یک محدوده مکانی خاص درنظر گرفته شدند تا بتوان به اندازه نمونه مورد نظر برای رسیدن به نتایج آماری مناسب دست یافت.
۱-۷-۳ چهارچوب زمانی
موضوع به طور فعال در بهار ۱۳۹۰شروع و مورد بررسی قرار گرفته است محدوده زمانی این تحقیق حدوداً ۱۰ ماه به طول انجامید. از این مدت ۳ ماه صرف مدل سازی و مطالعه نظری موضوع شده و مابقی زمان تعیین شده به جمع آوری اطلاعات مورد نیاز و تجزیه و تحلیل آن و در نهایت تحلیل نهایی آماری نتایج بدست آمده، اختصاص داده شده است.
۱-۸- جامعه آماری، روش نمونهگیری و حجم نمونه
این پژوهش از نوع پیمایشی است و بر پایه روش های آماری همراه با پخش پرسشنامه های استاندارد شده مربوط به سنجش پارامترهای مرتبط در بین کارکنان انجام شده است. جامعه آماری مورد بررسی، کارکنان دارای مدرک کارشناسی و بالاتر در کارخانجات داروسازی خصوصی محدوده ابتدای جاده کرج تا کیلومتر ۱۰ آن جاده میباشد. تعداد این کارخانجات ۲۰ عدد بوده و میزان کارشناسان این کارخانجات که جامعه آماری را تشکیل می دهند ۸۰۰ نفر تخمین زده می شود. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای استفاده شده است و حجم نمونه با بهره گرفتن از فرمول کوکران[۱۶] ۱۵۰ نفر معین شده است.
۱-۹ روشها و ابزار تجزیه و تحلیل دادهها
روش های تحلیل عاملی تأییدی (CFA)
مربع همبستگی چندگانه (SMC)
مدل معادلات ساختاری (SEM) و آزمون T
۱-۱۰- مدل مفهومی تحقیق
پس از شناسایی سازه های تاثیر گذار بر متغیرهای مکنون تحقیق، برای پیش بینی روابط بین عوامل یافت شده به مصاحبه با خبرگان پرداختیم و با تطبیق نتایج این مصاحبه ها با ادبیات تحقیق به مدل زیر دست یافتیم.
مدل ۱-۱ مدل مفهومی
نتایج تحقیقات نشان میدهد، افراد با میزان خستگی پایین، از ادراک زمان سریعتری نسبت به افراد با میزان خستگی بالا برخوردارند. بعلاوه افراد با استعداد دلزدگی بالاتر در تخمین زمان دچار خطای بیشتری نسبت به افراد با استعداد دلزدگی پایینتر میشوند. (دانکرت[۱۷] و آلمن[۱۸]، ۲۰۰۵) لذا رابطه میان خستگی با جهت منطقی زیر صحیح میباشد.
فصل دوم:
مروری بر منابع تحقیق
۲-۱ تهییج طلبی
۲-۱-۱ مفهوم کلی
اﻧﺴﺎن ﻫﺎ از ﻧﻈﺮﺳﻄﺢ ﭘﺎﻳﻪ ی ﺑﺮاﻧﮕﻴﺨﺘﮕﻲ ژﻧﺘﻴﻜﻲ و واﻛﻨﺶ ﭘﺬﻳﺮی ﺷﺎن ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻣﺤﺮک ﻫﺎی ﻣﺤﻴﻄﻲ ﺷـﺪﻳﺪ، ﺑـﺎ ﻫـﻢ ﻓـﺮق دارﻧﺪ. ﻣﻨﻈﻮر از ﺳﻄﺢ ﭘﺎﻳﻪ ی ﺑﺮاﻧﮕﻴﺨﺘﮕﻲ، ﺳﻄﺢ ﺑﺮاﻧﮕﻴﺨﺘﮕﻲ ﺑﺪون ﺗﺤﺮﻳﻚ ﻣﺤﻴﻄﻲ اﺳﺖ و ﻣﻨﻈﻮر از واﻛﻨﺶ ﭘﺬﻳﺮی واﻛـﻨﺶ به ﺗﺤﺮﻳﻚ ﺑﻴﺮوﻧﻲ اﺳﺖ (ریو[۱۹]، ۲۰۰۱).
اﻓﺮاد ﻫﻴﺠﺎنﺧﻮاه ﺑﺮای ﺑﻪ دﺳﺖ آوردن ﺳﻄﺢ ﺑﺮ اﻧﮕﻴﺨﺘﮕﻲ ﺑﻬﻴﻨﻪ دﺳﺖ ﺑﻪ ﻛﺎرﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻔﻲ ﻣﻲ زﻧﻨﺪ. آﻧﻬﺎ ﺑﺎ اﻓﺮاد ﻣﺨﺘﻠﻔﻲ ﻣﻌﺎﺷﺮت دارﻧﺪ، ﻧﻪ ﺑﻪ ﻋﻠﺖ اﻳﻨﻜﻪ ﺑﺮ دﻳﮕﺮان ﺗﺎﺛﻴﺮ ﺑﮕﺬارﻧﺪ، ﺑﻠﻜﻪ ﺑﻪ دﻧﺒﺎل ﺗﺤﺮﻳﻚ ﻫﺴﺘﻨﺪ (اﻧﻴﻨـﮓ و ﺗـﺎﻣﺰاک[۲۰]، ۱۹۹۱).
مقیاس هیجان خواهی زاکرمن یکی از ابزارهایی است که به منظور استفاده متخصصان و روان شناسان در زمینه ارزشیابی صفت هیجان خواهی تهیه و تدارک گردیده است. زاکرمن هیجان خواهی را به صورت صفتی تعریف کرده است که ویژگی آن، جستجوی هیجان و تجربه متنوع، تازه، پیچیده و جدید و میل پرداختن به خطرهای بدنی، اجتماعی و مالی به خاطر خود این تجربه ها است (واگنر[۲۱]، ۲۰۰۱). وی هیجان خواهی را دارای چهار بعد دانسته است (شولتز و همکاران، ۱۳۷۸):
۱- هیجان خواهی و ماجراجویی: میل به فعالیت های بدنی که سرعت، خطر و تازگی داشته باشند.
۲- تجربه طلبی: جستجوی تجربه های نو به کمک مسافرت، موسیقی، هنر و یا سبک زندگی ناهمگون با اشخاصی که گرایش های مشابه دارند.
۳- بازداری زدایی: تمایل به تکانشی بودن، سرکشی در برابر هنجارهای اجتماعی و ترجیح دادن موقعیت های
غیرقابل پیش بینی.
۴- حساسیت نسبت به یکنو اختی: بیزاری از تجارب تکراری، کارهای عادی و افراد قابل پیش بینی.
افزون بر این، زاکرمن هیجان خواهی را به عنوان نیاز افراد برای رسیدن به یک سطح بهینه برانگیختگی و حفظ آن توصیف می کند. به عقیده زاکرمن، سطح بهینه برانگیختگی افراد هیجان طلب، بالاتر از افرادی است که این ویژگی را ندارند (آلیستون[۲۲]،۱۹۹۴ ).
زاکرمن تأکید می کند که افراد دارای هیجان خواهی بالا، بهترین شکل فعالیت را در سطح بالای برانگیختگی مغزی نشان می دهند. آن ها به انجام فعالیت هایی ترغیب می شوند که سطح برانگیختگی را افزایش دهند (زاکرمن، ۱۹۸۰).
بسیاری از پژوهش ها به این نتیجه دست یافته اند که افراد هیجان خواه با شرکت در فعالیت های خطرناک در پی رساندن سطح پایین برانگیختگی خود به یک سطح بهینه هستند. احتمالاً سطوح پایین برانگیختگی آن ها موجب می شود که نسبتاً نترس باشند. چنین افرادی برای رسیدن به یک سطح بهینه برانگیختگی در جستجوی تحریک هایی هستند که برای افراد عادی، جدید و خطرناک است و اضطرابی ناخوشایند ایجاد می کند. (لونسون[۲۳]، ۱۹۹۰،) (مک کورد[۲۴]، ۱۹۷۶، ص ۲۳۰-۲۳۳)
در شکل سوم مقیاس تهییج طلبی به ۱۶۰ مرد و ۱۷۲ زن که در مقطع لیسانس در دانشگاه تمپل[۲۵] مشغول تحصیل بودند داده شد. ماتریس همبستگی با بهره گرفتن از روش مؤلفه های اصلی و چرخش واریماکس[۲۶] و متمایل مورد تحلیل عاملی قرار گرفت. زاکرمن در شکل سوم مقیاس، ضریب اعتبار عوامل هیجان خواهی، ماجراجو یی، تجربه طلبی، گریز از بازداری و ملالپذیری را از طریق ضریب همبستگی بارهای به دست آمده از مواد مقیاس در میان زنان و مردان محاسبه کرده، به ترتیب زیر اعلام میدارد:
عامل هیجان خواهی و ماجراجویی: ۷۵/۰
عامل تجربه طلبی: ۸۳/۰
عامل گریز از بازداری: ۸۱/۰
عامل ملالپذیری: ۳۸/۰
به استثنای عامل ملال پذیری، عوامل دیگر، ساختار مشابهی را در میان زنان و مردان نشان می دهند. شکل چهارم مقیاس مشتمل بر ۷۲ ماده اجباری- اختیاری است که در برگیرنده مقیاس کلی شکل دوم و مقیاس های چهار عامل هیجان خواهی و ماجراجویی، تجربه طلبی، گریز از بازداری و ملال پذیری است. مقیاس هیجان خواهی شکل پنجم زاکرمن، ابزار جدیدی است که به منظور استفاده متخصصان و روان شناسان در زمینه ارزشیابی صفت هیجان خواهی تهیه و تدارک گردیده است (جیانگ، ۲۰۰۹)
در بررسی اعتبار سازه درخصوص مقیاس شکل پنجم که توسط زاکرمن صورت گرفته، این مقیاس چهار عامل فرعی (هیجان خواهی، تجربه طلبی، گریز از بازداری و ملال پذیری) را به دست میدهد و برای هر عامل، ده ماده مقیاس در نظر گرفته شد. این مقیاس شامل ۴۰ ماده دو جزئی است که در هر ماده یکی از دو جزء، بیان کننده میزان هیجان خواهی فرد و جزء دوم، حالت عکس را دارد. همسانی درونی که توسط زاکرمن و همکارانش در سال ۱۹۷۸ در مقیاس شکل چهارم و پنجم برای نمونه های آمریکایی و انگلیسی محاسبه شده است، نشان میدهد که پایایی مقیاس کلی در نمونه انگلیسی در حدود نمونه های آمریکایی است.
مقیاس کلی چهل ماده ای در شکل پنجم در خارج از کشور همسانی درونی مناسبی را در محدوده ۸۳/۰ تا ۸۶/۰ نشان میدهد. به استثنای مقیاس” تجربه طلبی” کوتاه کردن مقیاس هیجان خواهی از شکل چهارم هفتاد و دو ماده ای به شکل پنجم چهل ماده ای، نه تنها هیچ گونه کاهش را در پایایی نشان نمیدهد، بلکه منجر به یک مقیاس کمی با اعتبار بیشتر، نسبت به مقیاس کلی شکل چهارم میگردد (نحوی ۱۳۸۷ به نقل از زاکرمن ۱۹۸۰).
۲-۱-۲ نظریه برپایی در تهییج طلبی
برپایی اصطلاحی است که باحالت تهییج، توجه، گوش به زنگ بودن و مراقب بودن همراه است. برپایی در سطح جسمانی با تغییرات فیزیولوژیکی، شیمیایی و عصب انتقال دهنده ای همراه است. برپایی کم با امواج منظم، عمیق، کند و یا دامنه بلند (امواج آلفا) و برپایی زیاد با امواج نامنظم، سطحی، تند و با دامنۀ کوتاه (امواج بتا) مشخص می شود. سطوح مختلف بر پایی همچنین با تغییرات ویژگی های الکتریکی پوست قابل تشخیص است. با افزایش سطح برپایی قابلیت هدایت الکتریکی پوست نیز افزایش مییابد. تعریق در پوست که بیشتر در ناحیه کف دست ها اندازه گیری می شود وسیله ای برای سنجش میزان افزایش هدایت الکتریکی پوست است که به آن پاسخ گالوانیکی پوست گفته می شود. همچنین میزان فشار خون، تعداد ضربان قلب و تنفس و نیز قطر شریان ها با افزایش برپایی افزایش مییابد (پورشهریار، ۱۳۷۶).
سطح برپایی متناسب بامقدار محرک هایی است که بر ارگانیزم اثر می گذارد. اما مسلم است که محرک های یکسان برای افراد مختلف و نیز برای یک فرد در شرایط مختلف میتوانند تاثیر متفاوت و یا حتی معکوس داشته باشند. برخی از ویژگیهای محرک هایی از جمله شدت، تازگی، پیچیدگی و مهمتر از همه تفسیر شناختی یا معنای محرک ها بیش از تعداد آنها ایفای نقش می کنند.
اصل اول: در مطالعات مربوط به برپایی همواره دو اصل مورد توجه بوده است.
برای هر فعالیت معین ارگانیزم، سطحی از پرپایی وجود دارد که در آن سطح عملکرد ارگانیزم به بهترین وجه انجام میپذیرد. (سطح بهینه برپایی)