هاتیرلی[۱۷] و همکاران (۲۰۰۶) در تحقیقی رابطه انرژی ورودی و عملکرد محصول در تولید گوجه فرنگی گلخانهای را مورد بررسی قرار دادند. این تحقیق الگوهای استفاده انرژی و ارتباط بین انرژی ورودی و عملکرد برای تولید گوجه فرنگی در آنتالیای ترکیه را ارزیابی می کند. نتایج نشان داد که سوخت ۳۵/۳۴ درصد، کودهای شیمیایی ۵۹/۲۷ درصد، الکتریسیته ۰۱/ ۱۶درصد، سموم ۱۹/ ۱۰درصد و نیروی انسانی ۶۴/۸ درصد بخش عمده انرژی مصرف شده هستند. در این تحقیق میانگین عملکرد و انرژی مصرفی به ترتیب در حدود ۱۶۰ تن و ۷۱۶/۱۰۶ گیگاژول بر هکتار بدست آمدند، همچنین نسبت خروجی به ورودی، انرژی ویژه و بهرهوری انرژی به ترتیب ۲/۱، ۳/۱۲۳۸۰ مگاژول بر تن و ۰۹/۰ کیلوگرم بر مگاژول برآورد شدند. این محققین مدلهای اقتصادی برای تخمین تأثیر انرژی ورودی بر عملکرد را نیز توسعه یافتند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
استراپانسا[۱۸] و همکاران (۲۰۰۶) در تحقیقی برای انرژی مصرفی در باغات سیب یونان بین سالهای ۲۰۰۰-۱۹۹۹ به این نتایج رسیدند که در عملیات باغداری بیشترین انرژی مصرفی به کنترل آفات ۴۰ درصد، برداشت و حمل و نقل ۶/۲۱ درصد و کوددهی ۸/۱۶ درصد اختصاص داشته و همچنین برای نهادههای مصرفی سوخت ۳۳ درصد، ماشینها ۲۵ درصد و کودها به ویژه ازته ۱۵ درصد بیشترین سهم انرژی مصرفی را به خود اختصاص داده بودند. با وجودی که هم ارز انرژی کارگری ۲/۲ مگاژول بر ساعت در نظر گرفته شده بود، سهم کارگر فقط ۷/۲ درصد محاسبه شد. کارایی انرژی و شدت آن به ترتیب یک و ۵/۲ مگاژول بر کیلوگرم به دست آمد (بدون در نظر گرفتن محصول فرعی). در این تحقیق در سال یک یا دو بار باغات سیب را آبیاری میکردند.
کاناکچی و آکینچی[۱۹] (۲۰۰۶) در تحقیقی بر روی محصولات گلخانهای در ترکیه الگوی مصرف انرژی در تولید سبزیهای گلخانهای را برای تعیین نسبت انرژی خروجی به ورودی و روابط حاکم بر آنها مورد بررسی قرار دادند. ضرورت توان ماشینهای مورد استفاده در عملیات گلخانه با بهره گرفتن از رایانه بر اساس سامانه فراگیری اطلاعات اندازه گیری شد. شاخص های اقتصادی و انرژی (نسبت خروجی به ورودی، انرژی ویژه، هزینه تولید، درآمد خالص و غیره) محاسبه شد. در نتیجه انرژی قابل استفاده و پیش نیازهای منبع انرژی تولید سبزیهای گلخانهای به ترتیب بین ۷/۲۸۰۳۴-۵/۲۳۸۸۸۳ و ۸/۴۹۹۷۸-۳/۴۵۷۶۳ مگاژول بر هزار مترمربع به دست آمد. نسبت انرژی چهار سبزی مهم گلخانهای شامل گوجه فرنگی، فلفل، خیار و بادمجان، به ترتیب ۳۲/۰، ۱۹/۰، ۳۱/۰ و ۲۳/۰ محاسبه شد. درآمد عملکرد محصول از تولید سبزیها ۳/۲۷۷۵-۶/۵۹۵ دلار بر هزار مترمربع بود. در بین سبزیهای گلخانهای نتیجه کشت گوجه فرنگی مفیدتر از بقیه بود.
گالوانی و اسکوبیدو[۲۰] (۲۰۰۱) در تحقیق خود بر روی انرژی مصرفی در تولید خیار پارامترهای توازن تابشی خالص، جریان انتقال حرارت در خاک، جریان گرمای نهان تبخیر و جریان حرارتی به صورت روزانه در تمام دوره تولید محصول در خارج و داخل گلخانه را با هم مقایسه کردند. نتایج نشان داد که مقادیر زیادی از انرژی برای گرمای نهان تبخیر صرف شده است.
در یک جمعبندی کلی مشخص گردید که تولید محصولات گلخانهای در مناطق خشک و نیمهخشک بکار گرفته شده است. از آنجاییکه تحقیقات در برخی مناطق ایران و سایر کشورها نشان داده است، تولید محصولات از طریق کشت گلخانهای راهحل مناسبی برای افزلیش عملکرد میباشد، لذا در این مطالعه با توجه به اقلیم استان زنجان به بررسی اثر سطح زیر کشت، نوع محصول (توتفرنگی، خیار و گوجه فرنگی) و نوع کشت (هیدروپونیک و خاکی) بر کارایی انرژی و اقتصادی در گلخانه ها پرداخته شده است.
۳-۱-مقدمه
برای انجام این تحقیق اطلاعات به صورت میدانی و کتابخانهای جمعآوری شد. در مورد جمعآوری اطلاعات کتابخانهای از منابع نشریات داخلی و خارجی، بررسی طرحهای پژوهشی انجام شده و پایان نامه های مختلف در کشور و مطالعه منابع لاتین و طرحهای انجام شده در خارج از کشور استفاده شد. برای بهدست آوردن اطلاعات میدانی پرسشنامه توأم با مصاحبه تکمیل شده و همچنین اندازه گیریهای میدانی نیز صورت گرفت. در پرسشنامه تمام مراحل کشت در گلخانههای هیدروپونیک و خاکی منطقه مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور سنجش میزان انرژی از شاخص های انرژی و از روابط اقتصادی برای محاسبه سهم هزینه های تولید، عملکرد اقتصادی و نسبت سود به هزینه استفاده شد. پس از محاسبه شاخص های انرژی و اقتصادی، تجزیه و تحلیل اطلاعات با بهره گرفتن از نرمافزار SPSS و مقایسه بین دو نوع کشت گلخانهای از دیدگاه انرژی و اقتصادی توسط آزمون آماری دانکن انجام داده شده است.
به منظور تعیین میزان نهادههای مصرفی در گلخانههای خاکی و هیدروپونیک و تعیین هزینه های تولید و بررسی اثرات نوع محصول، نوع کشت و سطح زیر کشت بر انرژی مصرفی، عملکرد، هزینهها و بهرهوری اقتصادی و انرژی تعداد ۲۰ پرسشنامه تهیه شد.
۳-۲- اطلاعات مربوط به سطح زیر کشت، نوع کشت و نوع محصول گلخانههای استان زنجان
طبق آمار سازمان جهاد کشاورزی، استان زنجان دارای ۴۸ گلخانه محصولات زراعی و باغی میباشد که در سال ۱۳۹۲ تنها ۳۵ واحد از این مجموعه فعال است. سطح زیر کشت کل گلخانه ها در استان ۱۵۶۷۴۰ مترمربع است که ۱۳۷۰۰ مترمربع آن مربوط به گلخانههای هیدروپونیک میباشد (جهاد کشاورزی، ۱۳۹۲).
بر اساس مطالعات انجام شده در این تحقیق، مشخص گردید که از بین گلخانههای فعال که مربوط به کشت محصولات خیار، گوجه فرنگی و توتفرنگی میباشد حدود ۲۵ درصد مربوط به گلخانههای هیدروپونیک که تنها در این گلخانه ها توتفرنگی کشت می شود. از ۷۵ درصد مابقی مربوط به کشت گلخانههای خاکی میباشد که در این گلخانه ها خیار و گوجه فرنگی کشت شده است. از ۷۵ درصد کشت خاکی، ۶۰ درصد را محصول خیار و ۱۵ درصد را محصول گوجه فرنگی به خود اختصاص دادهاند.
گلخانههای استان زنجان از نظر سازه و سامانههای بهکار برده شده مشابه بودند و پوشش همگی پلاستیک بوده و سامانه تهویه با فن یا پنجرههای سقفی و کناری و در برخی گلخانه ها از سامانه فن و پَد برای سرمایش استفاده می کنند و گرمایش هم با بهره گرفتن از گرمکن یا بخاری انجام می شود و تنها در سامانههای مدیریتی و نوع کشت دارای تفاوتهایی هستند. محصولات مورد تحقیق شامل توتفرنگی، خیار و گوجه فرنگی است که در استان زنجان بیشتر کشت میشوند. طبق جدول ۳-۱ دوره کشت و تعداد کشت در سال این محصولات با هم فرق می کنند.
جدول ۳-۱- دوره کشت محصولات مورد بررسی در استان زنجان
نوع محصول
دوره کشت (ماه)
تعداد کشت در سال
توتفرنگی
۹
۱
خیار
۶
۲
گوجه فرنگی
۱۰
۱
۳-۳- موقعیت جغرافیایی استان زنجان
استان زنجان حدود ۲۱۷۷۳ کیلومتر مربع مساحت دارد و در شمال غربی ایران قرار گرفته است. بر اساس آخرین تقسیمات کشوری، استان زنجان به هفت شهرستان (آببر، ایجرود، خدابنده، خرمدره، زنجان، طارم و ماهنشان)، ۱۶ شهر، ۱۶ بخش و ۴۶ دهستان تقسیم شده است. استان زنجان یکی از مناطق کوهستانی کشور است. آب و هوای استان معتدل تا معتدل ملایم به سرد میباشد. زمستانهای سرد و تابستانهای معتدلی دارد. میزان متوسط بارش سالیانه استان ۶۶/۳۶۲ میلیمتر گزارش شده است.
استان زنجان بین مدار ۳۵ درجه و ۳۳ دقیقه تا ۳۷ درجه و ۱۵ دقیقه عرض شمالی خط استوا و بین ۴۷ درجه و ۱۰ دقیقه تا ۴۹ درجه و ۲۶ دقیقه طول شرقی از نصفالنهار گرینویچ قرار گرفته است. این استان در همسایگی استانهای گیلان (در شمال شرقی)، استان قزوین (در شرق)، استان همدان (در جنوب)، استان کردستان (در جنوب غربی)، استان آذربایجان غربی (در غرب)، استان آذربایجان شرقی (در شمال غربی) و استان اردبیل (در شمال) قرار دارد (۱۳۹۱(www.ostan-ag.gov.ir,.
۳-۱- سیمای استان زنجان
۳-۴- مراحل مطالعات انرژی
۱-اولین مرحله در مطالعات انرژی تعیین حد و مرز کمی کاربردی انرژی برای عملیات تولید بود
۲- مرحله دوم انجام عملیات، مشخص کردن و محاسبه میزان مصرف انرژی در هر یک از فعالیتها و نهادههای تولید است.
۳-در مرحله سوم میزان انرژی مصرفی را در نهادههای مصرفی ضرب کرده و کل انرژی به کار رفته در هر کدام از گلخانههای خاکی و هیدروپونیک را بهدست آوردیم