برخوردهای سلیقه ای کارفرما در خصوص هدایت بودجه پروژه به پروژه ای دیگر و در نهایت عدم تأمین بودجه کافی در زمان مناسب
۱۳
تأخیر کارفرما و مشاور و موافقت با نقشه های کارگاهی ارائه شده از سوی پیمانکار
۱۴
عدم واگذاری بخش نظارت کارگاهی و عالیه به مهندسین مشاوری که پروژه را طراحی نکرده اند.
۱۵
۲- برای مشخص شدن میزان اشتراک گروه ها ، بصورت دو به دو مقایسه انجام و نتیجه نهایی به شرح ذیل مشخص گردید:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
الف – علی رغم تفاوت دیدگاه ها در رابطه با ادعا و عوامل آن ،میزان اشتراک نظربر روی اهمیت و اولویت عوامل بحرانی ادعا در حوزه های زمان مابین کارفرما و پیمانکار۵۵ درصد ، مابین کارفرما و مشاور ۶۲درصد و مابین پیمانکار و مشاور۳۹ درصد بدست آمد .
ب– میزان اشتراک نظربر روی اهمیت و اولویت در حوزه های هزینه مابین کارفرما و پیمانکار ۳۷ درصد ، مابین کارفرما و مشاور۵۶درصد و مابین پیمانکار و مشاور۳۳ درصد بدست آمد .
علل محتمل بروز دعاوی هزینه
علل محتمل بروز دعاوی زمان
PA
PA
۵۶
۶۲
کارفرما و مشاور
۳۷
۵۵
کارفرما و پیمانکار
۳۳
۳۹
پیمانکار و مشاور
-۳ نتایج بدست آمده نشان می دهد میزان توافق نظر بر سر۱۵ عامل مشترک و برتر سه گروه که اولویت بندی شدند، عواملی که از نظر گروه ها با رتبه های نزدیک به هم امتیاز آورده اند باعث توافق نظر بین گروه ها گردیده اند. بین عوامل برتر محتمل بروز دعاوی در حوزه های زمان، اشتراک نظر بین دیدگاه کارفرما و مشاور ۶۲ درصد بوده که در مقایسه این فاکتور بین گروه های دیگر بیشتر می باشد.
جهت روشن شدن موضوع، به عنوان مثال عامل دقت پایین برآورد احجام و زمان مناسب برای پروژه بر اساس مطالعات علمی در حوزه زمان در رتبه ۱۲ کارفرما، رتبه ۳ پیمانکار و رتبه ۱۵ مشاور قرار دارد همانطور که مشاهده می شود توافق نظر بین اولویت و اهمیت عامل از نظر کارفرما و مشاوردر این مورد نزدیک به یکدیگر است. در تعدادی از عوامل نیز امکان وجود فاصله بین رتبه های داده شده توسط عوامل کارفرما و مشاور نیز وجود دارد، به همین علت با بهره گرفتن از فرمول اوکپالا می توان با در نظر گرفتن کلیه عوامل و رتبه های داده شده درصد واقعی توافق نظر بین گروه ها را مشخص نمود .
لازم به ذکر است که PA ۱ درصد توافق نظر می باشد که نشان دهنده نزدیک بودن دیدگاه ها به یکدیگر می باشد. و RAF ۲است که فاکتور درجه توافق نامیده می شود و از آنجا که این فاکتور به نوعی یک رتبه بندی را نشان می دهد هرچه عدد کمتری باشد یعنی میزان توافق نظر بیشتر است و رابطه معکوس با PA دارد. که این موضوع به وضوح در نتایج حاصله مشخص می باشد.
۴-از نتایج تحقیق این چنین بر می آید که عوامل ایجاد کننده دعاوی زمان و هزینه مشابه هستند و این موضوع نشان دهنده این واقعیت است که دعاوی زمان و هزینه ای به یکدیگر وابسته اند یعنی دعاوی زمانی معمولا” دعاوی هزینه ای (مانند جریمه تأخیر، ضرر و زیانهای وارده ناشی از آن و…) همچنین دعاوی هزینه ای، دعاوی زمانی را دنبال دارند، به عنوان نمونه دعاوی هزینه ای ناشی از عدم پرداخت به موقع صورت وضعیتهای پیمانکار باعث بروز زمینه های دعاوی زمانی او می شود.
۵- با توجه به شناسایی اهم دلایل بروز ادعا اینگونه اسنتناج می شود که در صنعت ساخت کشور انتخاب پیمانکار معمولا” به درستی صورت نمی گیرد و در اغلب موارد به دلیل حاکم بودن روابط بر ضوابط و انتخابات بر اساس سلایق و ارتباطات موجود و نه بر پایه شایستگی و توانایی ها مشکلات عدیده ای برای پروژه های ساخت ایجاد می گردد که از تبعات آن می توان به طولانی شدن پروژه ها، ساخت بی کیفیت، گران تر اجرا شدن و … اشاره نمود.