۲-۲-پیدایش
سبکترین مشتقات دارای پیوند دوگانه، ترکیبات آزو، دیآزنها[۸] هستند پس از کشف دو ایزومر(سیس و ترانس ) در سال ۱۹۳۷ از آزوبنزن، آنها به موضوعاتی برای مطالعات تجربی و نظری متعدد تبدیل شدند [۵, ۶].
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
چندین دهه است که دیآزنها در همه جا شناخته شده اند. پایداری پیوند دوگانه با جایگزینی گروه های بسیار بزرگ راه بدست آوردن ترکیبات همنوع بالاتر از دیآزنها بود. یوشی فوجی[۹] و همکارانش در سال ۱۹۸۱ اولین دی فسفن[۱۰] پایدار را سنتز کردند، که یک نقطه عطف واقعی در شیمی بود( در زیر تصویر آنرا میبینید) Mes*P=PMes* ،[۷].
شکل ۲-۱ : اولین دیفسفن پایدار سنتز شده
از زمان جداسازی دیفسفن بالا، تمرکز کارها برروی شیمی این کلاس جدید از ترکیبات گسترش یافته است. یوشی فوجی دیفسفن را از احیا (۲،۴،۶-تری-ترشیوبوتیل فنیل)دیکلرودیفسفین با عنصر منیزیم به دست آورد و ثابت شده است که احیا عوامل مختلف دیگر می تواند در سنتز دیفسفن موثر باشند[۷].
از آن زمان به بعد، دیفسفنهای بسیار دیگری سنتز شده اند و ساختارشان مشخص شده است. این رویکرد نیز با موفقیت در مورد سنتز این دو دیآرسن، Mes*As=AsCH(SiMe3)2 و (SiMe3)3CAs=AsC(SiMe3)3 ، توسط کولی[۱۱] و همکارانش در سالهای ۱۹۸۵-۱۹۸۳ استفاده شد. داستان پیوند دوگانه As=As با ارائه دو ترکیب جدید توسط تاملی[۱۲] و همکارانش در سال ۱۹۹۹ با بهره گرفتن از لیگاندهای خیلی حجیم متا-تری فنیل -C6H3-2,6-Mes2 و -C6H3-2,6-Trip2 تکمیل شد. این محققین همچنین موفق به سنتز دیاستیبن و همچنین دیبیسموتنهای مربوطه شدند. با این حال، اولین ترکیبات دارای پیوند دوگانه همانند Sb=Sb و Bi=Bi توسط توکیتو[۱۳] و همکارانش در سال ۱۹۹۸- ۱۹۹۷ سنتز شد. سنتز ساختار و واکنشهای دیفسفنها وترکیبات همنوع خود، توسط کولی در سال ۱۹۸۴، کولی و نورمن[۱۴] در سال ۱۹۸۶، یوشی فوجی در سال ۱۹۹۰، وبر[۱۵] در سال ۱۹۹۲ و پاور[۱۶] در سال ۱۹۹۹ بصورت جامع مورد بررسی قرار گرفته شده است[۸].
جدول ۲-۱ : طول پیوند و زاوایای پیوندی چندین نمونه بررسی شده از دیفسفن [۹]
جدول ۲-۲ : طول پیوند و زاوایای پیوندی چندین نمونه بررسی شده از دیآرسن و دیاستیبن[۹]
۲-۳- ترکیبات اولیه
اولین کارهای تئوری انجام شده بر روی دیفسفن HP=PH توسط ایتو[۱۷] و ناگاسه[۱۸] در سال ۱۹۸۶ ارائه شد. ناگاسه و همکارانش در سال ۱۹۹۰، محاسبات بر روی (HX=XH (X = P As, Sb, Bi را انجام دادند [۸].[WIDAUER, 2000 #4]
ترکیبات مختلف بررسی شده در شکل ۲-۲ ارائه شده است، چند نمونه از داده های مربوطه نیز درجداول زیر آمده است.
شکل ۲-۲ : سیستم HX=XH دارای پیوند دوگانه با تقارن C2h ( (X = P As, Sb, Bi
جدول ۲-۳ : انرژیهای کل و نسبی سیستمهای HX=XH ( (X = P As, Sb, Bi
جدول ۲-۴ : پارامترهای ساختاری(طول پیوند دوگانه X=X برحسب آنگستروم و زاویه HXX برحسب درجه) برای سیستمهای HX=XH( (X = P As, Sb, Bi
جدول ۲-۵ :مقایسه طول پیوند تعادلی (Re) برحسب آنگستروم و زاویه فلپ (Φx) برحسب درجه
برای سیستمهای HX=XHدر این روش با سایر روشها و کارهای تجربی
( (X = P As, Sb, Bi
محاسبه انرژی کل و نسبی، پارامترهای ساختاری و مقایسه طول پیوند تعادلی و زاویه برای تمام گونه ها در جداول ارائه شده است. کارهای تئوری قبلی نشان دادند که فرم ترانس ازHX=XH پایداترین فرم از تمام گونه های X = N, P, As, Sb است. ایتو و ناگاسه در سال ۱۹۸۶، جانسون[۱۹] و همکارانش در سال۱۹۸۷ محاسبات درباره ایزومرهای مختلف از N2Hو همچنین ناگاسه و همکارانش در سال ۱۹۹۰، اسشولر[۲۰]و همکارانش در سال ۱۹۹۷ محاسبات مربوط به ترکیبات HX=XH با X = P, As,Sb, Bi را انجام دادند [۸].
۲-۴-مطالعات گذشته :
در سال ۲۰۱۲ گورگی[۲۱] و همکارانش پلیمرهای حاوی آزوبنزن را سنتز و رفتار ایزومریزاسیون وابسته به جانشینیی آنها را بررسی کردند. آنها گفتند که برای آزوبنزن، حداکثر جذب قوی انتقال *π-π در۳۵۰ نانومتر نهفته است و جذب ضعیفتر انتقال *π-n را میتوان حدود ۴۵۰ نانومتر یافت(در محلول(THF. نوار پرانرژی انتقال *σ-σ ، در ۲۳۰ نانومتر است. ترانس آزوبنزن مسطح دارای ممان دو قطبی نزدیک به صفر است. ایزومر ترانس را میتوان با تابش به ایزومر سیس غیر مسطح مربوطه تبدیل کرد. در اینجا حلقههای فنیل بنا به دلایل فضایی خارج از سطح پیچ خوردهاند، بنابراین تا حدودی سیستم کانژوگه را از بین بردهاند. از این رو، جذب در ۳۲۰ نانومتر را شدیداً کاهش میدهد در حالی که در ۴۵۰ نانومتر به میزان قابل توجهی افزایش میدهد. علاوه بر این، در ایزومر سیس ممان دو قطبی را از ۰ تا ۳ دبی افزایش میدهد. پس از تابش با نور UV به ایزومر ترانس، ایزومریزاسیون پیوند دوگانه صورت میگیرد و پیکربندی از ترانس به سیس تغییرمیکند [۱۰].
شکل ۲-۳ : ایزومریزاسیون سیس-ترانس آزوبنزن
نسبت ایزومرهای سیس و ترانس وابسته به میزان واکنش ایزومریزاسیون مختلف، در شدت نور، در بازده کوانتومی فتوشیمیایی ایزومریزاسیون سیس – ترانس و ترانس – سیس و همچنین ضریب جذب[۲۲] از ایزومرهای مربوطه در طول موج تابش است. میزان واکنشهای حرارتی به نوبه خود وابسته به مکانیسم ایزومریزاسیون که می تواند صورت بگیرد با وارونه شدن یکی از نیتروژنهای مرکزی از گروه آزو که منجر می شود به دوباره هیبرید شدن یکی از اتمهای نیتروژن از حالت هیبرید sp2 به حالت هیبرید sp ، و یا از طریق یک مکانیزم چرخش که به شدت مورد علاقه مشتقاتی با ممان دو قطبی قوی است. شکل(۲-۳) را ببنید. ظاهر این مکانیسمهای متفاوت، به شدت وابسته به قطبیت مولکول و محیط اطراف هستند [۱۰].
شکل ۲-۴ : شماتیک حالات انتقالات برای ایزومریزاسیون حرارتی سیس-ترانس آزوبنزن
در سال ۲۰۰۸، یوان و همکارانش یک مطالعه دینامیک نیمه کلاسیک برروی فتوایزومریزاسیون ترانس- سیس آزوبنزن انجام دادند [۱۱].
در مطالعه دینامیک شبیهسازی شده، گزارش شد که تشکیل ایزومر سیس به پیروی از حرکت چرخشی در اطراف پیوند N=N است ]۱۱[.
شکل ۲-۵ : واریانس انرژی (a) و جمعیت الکترونی (b) مربوط به اوربتالهای HOMO و LUMO نسبت به زمان
شکل ۲-۶ : واریانس زوایای پیچشی CNNC(a) و زوایای پیوندی CNN (b) نسبت به زمان
در سال ۱۹۵۸ زیمرمن[۲۳] و همکارانش طیف آزوبنزن را ارائه دادند. همانطور که میتوان در شکل ۲-۷ دید ، ایزومر ترانس آزوبنزن یک جذب قوی در ۳۱۸ نانومتر و یک جذب ضعیف در ۴۳۲ نانومتر را نشان میدهد. ایزومر سیس دارای دو باند جذب است، یک جذب قوی در ۲۶۰ نانومتر و یک جذب ضعیف در ۴۴۰ نانومتر است. همپوشانی آشکار در جذب این دو ایزومر وجود دارد [۱۲].
شکل ۲-۷ : طیف UV/vis آزوبنزن
در سال ۲۰۰۹ سیمپسون[۲۴] و همکارانش محاسباتی درباره ایزومریزاسیون و موانع پیچش فنیل با استفاده (DFT) در سطح نظری B3LYP /6-31 + G ** در ترکیبات Aryl-X=Y- Aryl انجام دادند که در آن X,Y = C, N, P میباشد [۱۳].
شکل۲-۸ : E(E-Z) Δ و موانع چرخش در پیچش پیوند دوگانه X=Y محاسبه شده در سطح نظری **B3LYP/6-31+G
X,Y = C, N, P
سیمپسون و همکارانش دریافتند که ایزومر ترانس دارای انرژی ساختار پایینتر برای هر چهار مولکول مورد مطالعه است، بنابراین پایدارترین ایزومر است. پیکربندی ترانس۱و۲-دیفنیل دیآزن دارای تقارن C2h است. مولکولهای Aryl-X=Y=Aryl ، حاوی فسفر مسطح نیستند. حلقه فنیل متصل به اتم فسفر بین ۳۰ و ۳۵ درجه برای ۱و۲-دیفنیل دیفسفن میچرخد. برای ایزومر ترانس- و سیس-۱و۲-دیفنیل دیآزن مقدار Eبه ترتیب برابر با ۱۵.۸ و ۴۸.۲ کیلو کالری بر مول است و برای ایزومر ترانس- و سیس- ۱و۲-دیفنیل دیفسفن مقدار Eبه ترتیب برابر با ۵.۵ و ۳۸.۷ کیلو کالری بر مول است. موانع چرخش در مورد پیوند دوگانه می تواند بوسیله استحکام پیوند π ، تعیین شود.. شکل ۲-۸ نشان میدهد که ضعیفترین پیوند π در مولکول P = P یافت می شود [۱۳].
میزان ایزومریزاسیون حرارتی برای چند دیفسفن مشابه به صورت زیر مشاهده شده است که :
)Z → E: ∆G‡ ~۲۰ kcal/mol at 0 °C∆ ، H‡ = ۵/۲۹ ± ۴/۱ kcal/mol and ∆S‡ = ۳۸ ۶± cal/mol K (
آنتروپی فعالسازی نسبتاً بزرگ ممکن است به علت ازدحام فضایی باشد که توسط ایزومریزاسیون، رها می شود [۱۳].
پیکربندی ترانس ۱و۲-دیفنیل دیآزن دارای تقارن C2h است. مولکولهای حاوی فسفر مسطح نیستند. حلقه فنیل متصل به اتم فسفر بین ۳۰ و ۳۵ درجه برای ۱و۲-دیفنیل دیفسفن میچرخد. انرژی ساختاری پایین این مولکولها تعادل بین مولکولی بین سیستم π کانژوگه در سراسر مولکول را منعکس می کند که همواره به سوی مسطح بودن مولکولی است، و ممانعت فضایی، پیکربندی غیر مسطح را القا می کند. این ممانعت فضایی به علت زاویه کوچک لیگاند بیشتر تشدید می شود، که در نتیجه اثر کمتر هیبریداسیون sp2 در عناصر سنگین گروه اصلی میباشد. زاویه معادل در ۱و۲-دیفنیل دیآزن بسیار نزدیک به ۱۲۰ درجه است. انرژی در ۹۰ τ = ، که در آن حلقه فنیل به پیوند مرکزی X = Y متعامد است، نشان میدهد که کانژوگه در سراسر مولکول و نیز برای مولکول حاوی فسفر کاهش مییابد. در دیفسفن تجربی مشخص شد، که استفاده از گروه بزرگ برای حفاظت از واکنش پذیری پیوند دوگانه منجر می شود به طیف گسترده ای از زاویه پیچش فنیل، که اکثر آنها زوایا بیشتر از ۴۵ درجه دارند. پیکربندی الکترونی یکسان نیتروژن و فسفر نشان میدهد که ایزومریزاسیون در دیفسفن به احتمال زیاد آیینه آزوبنزن است [۱۳].
در سال ۲۰۰۹ پنگ[۲۵] و همکارانش برای محاسبه سطوح انرژی پتانسیل با بهینهسازی ترکیب ۱و۲-دیفنیل دیفسفن، در سطح نظری نسبتاً بالای ((B3LYP/6–۳۱+G(d,p) یک مقاله ارائه دادند. DFT و TDDFT را برای ترکیب ۱و۲-دیفنیل دیفسفن به همراه مختصات کامل، در زاویای مختلف از پیچش فنیل بکار گرفتند [۱۴]. دیفسفنها به طور معمول دو جذب بزرگ UV/vis نشان می دهند، که هر دو عمدتاً به گروه P=P اختصاص داده می شود.
شکل ۲-۹ : پارامترهای مهم هندسی ترانس-دیفنیل دیفسفن ((Ph-P=P-Ph در سطح ( B3LYP/6–۳۱۱+G(2df,2p بهینهسازی شده اند. مقایسه ساختارهای Mes P=P-Mes* * و Dmp-P=P-Dmp نیز فراهم شده است τ۱ زاویه پیچش ۳-۲-۱-۱) ) وτ۲ زاویه پیچش ۳’-۲’-۱’-۱) ) زوایای پیچش فنیل نسبت به پیوند تقریبا مسطحP = P هستند (زاویه پیچش در ۲-۱-۱’-۲’ = τPP). Rpp طول پیوند P=P است [۱۴].
در سال ۲۰۰۱ گیلوزو[۲۶] وهمکارانش ساختار الکترونی از مشتقات دیفسفن و دیآرسن را بررسی کردند. در جدول۲-۶ نتایج بعضی پارامترها آمده است [۱۵].
جدول۲-۶ : محاسبه پارامترهای ساختاری برای دیفسفن و دیآرسن های مختلف در سطح نظری B3LYP/6–۳۱۱+G(d,p)
استپانیک[۲۷] و دیگر همکارانش ساختار و طیف ارتعاشی سیس و ترانس آزوبنزن را در سال ۲۰۰۱ بررسی کردند [۱۶].
جدول۲-۷ : پارامترهای ساختاری و ممان دوقطبی برای ترانس و سیس آزوبنزن در سطح نظری B3LYP/6–۳۱۱+G(d,p)
شکل۲-۱۰ و جداول ۲-۸ و۲-۹ با بهره گرفتن از محاسبات کوانتومی آغازین روش CASSCF) ) توسط آماتاتسو[۲۸] در سال ۲۰۰۹ ارائه شد [۱۷].
شکل۲-۱۰ : شماره گذاری اتمها و نمادهای زاویه پیوند، طول پیوند و زاویه پیچشی برای دیفنیل دیفسفن
جدول۲-۸ : پارامترهای مهم ساختاری بهینه شده دیفنیل دیفسفن در سطح نظری CASSCF) )
جدول۲-۹ : پارامترهای مهم ساختاری بهینه شده دیفنیل دیآزن در سطح نظری CASSCF) )
مطالعات خوبی درباره ایزومریزاسیون آزوبنزن توسط وانگ[۲۹] و همکارانش در سال ۲۰۰۹ انجام شد. آنها با بهره گرفتن از محاسبات مکانیک کوانتومی آغازین روش CASSCF دریافتند که ترانس آزوبنزن با تقارن C2h نسبت به سیس آزوبنزن با تقارن C2 دارای انرژی پایینتری است( ۱۶.۲ کیلوکالری بر مول). در جدول ۲-۱۰ میتوانید پارامترهای ساختاری برای RE=ER بهینه شده در سطح نظری B3LYP/6-31G(d)) ) را مشاهده کنید [۱۸].
جدول۲-۱۰ : پارامترهای ساختاری بهینه شده برای RE=ER محاسبه شده در سطح نظری B3LYP/6-31G(d)) )
شکل زیر هم تصویری از پارامترهای ساختاری آزوبنزن است که در سال ۲۰۰۹ توسط وانگ و همکارانش ارائه شد [۱۸].
شکل۲-۱۱ : زاویه و طول پیوند در ترانس و سیس آزوبنزن