-
- واندرلان و همکاران(۲۰۰۸ ) نیز در یک پزوهشی تحت عنوان عملکرد مالی و عملکرد اجتماعی شرکت به بررسی رابطه عملکرد مالی و عملکرد اجتماعی شرکت پرداختند که نتایج پزوهش حاکی از وجود ارتباط منفی بین عملکرد مالی و عملکرد اجتماعی شرکت بوده است.
-
-
- شولتنز[۲۴](۲۰۰۸) به بررسی تعامل بین عملکرد مالی و اجتماعی شرکت ها پرداخت.وی در پی بررسی موضوعات اجتماعی مورد توجه شرکتها بود و به این نتیجه رسید که انگیزه ی لازم برای عملکرد مناسب اجتماعی شرکت ها از عملکرد مالی آن ها نشأت میگیرد و عملکرد مالی مقدم است و عملکرد اجتماعی در پی آن تغییر میکند.البته به نظر وی تعامل بین عملکرد اجتماعی و مالی در بین شرکت های مختلف متفاوت است.
-
-
- آئرتس[۲۵] و همکاران(۲۰۰۶) به تحلیل ارتباط بین مسئولیت اجتماعی شرکتها، بازار مالی(به عنوان جانشین پیشبینی های تحلیلگران) و فشارهای اجتماعی (به عنوان میزان مطبوعاتی بودن شرکت) پرداختند. آن ها نشان دادند که افشای گسترده تر موضوعات اجتماعی، دقت پیشبینی های تحلیلگران بازار سرمایه را افزایش میدهد.
-
- تی سوت سورا(۲۰۰۴)، به بررسی ارتباط بین مسئولیت اجتماعی شرکت ها و عملکرد مالی آن ها پرداخت، نتایج پزوهش یک ارتباط مثبت و معناداری را بین عملکرد مالی و عملکرد اجتماعی شرکت نشان داد.
- سیسمون و کوهر[۲۶] (۲۰۰۲)، در پزوهشی تحت عنوان ارتباط بین عملکرد مالی و عملکرد اجتماعی شرکت به بررسی رابطه بین عملکرد مالی و عملکرد اجتماعی شرکت در صنعت بانک داری کشور هلند پرداختند که نتایج پژوهش آن ها حامی از آن است که بین عملکرد مالی و عملکرد اجتماعی شرکت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
فصل سوم
روش شناسی پژوهش
۳-۱ مقدمه
تحقیق عبارت است از فرایند جستجوی منظم برای مشخص کردن یک وضعیت نامعین. تحقیق فرایند پویا برای حل مسائل و دستیابی به راه حل مشکلات میباشد. بشر از دیر باز به دنبال شناخت پدیده ها بوده است و از همان زمان مباحثی پیرامون روش شناخت در ذهن وی قرار گرفته است. پایه هر تحقیق “روش شناخت یا روش تحقیق”است. روش شناسی مبحثی است که به بررسی روشهای شناخت در علوم می پردازد. روشتحقیق، مجموعه ای از قواعد، ابزار و راههای معتبر (قابل اطمینان) ونظام یافته برای بررسی واقعیتها، کشف مجهولات ودستیابی به راه حل مشکلات است(سرمد ودیگران،۱۳۸۳ : ۳۶).
هر تحقیق و پژوهش با یک مسئله آغاز میگردد. مسئله تحقیق موجب ایجاد سوالاتی در ذهن محقق گردیده و به ارائه فرضیه منجر می شود. بنابرین وظیفه اصلی واساسی هر محقق، بررسی و پژوهش جهت تأیید یا رد فرضیات میباشد. جهت پاسخگویی به سوالات تحقیق و نتیجه گیری در خصوص فرضیات، داده های جمع آوری شده در خصوص تحقیق، ورودی اساسی وپایه تحقیق میباشد و در نهایت محقق بایستی با توجه به داده های گرد آوری شده، در خصوص رد یا تأیید فرضیات وپاسخگویی به سوالات تحقیق اقدام نماید. اما همان گونه که آشکار ومشخص میباشد، داده ها اطلاعات خام و غیر قابل اتکائی میباشند که جهت تبدیل شدن به اطلاعات قابل استفاده بایستی تحلیل گردند، تا با تبدیل داده ها به اطلاعات بتوان اقدام به تصمیم گیری نمود. لذا در این فصل به بررسی چگونگی گردآوری داده ها و تحلیل آنها جهت استفاده از داده های خام در راستای فرضیات تحقیق پرداخته می شود. همچنین تعریف وتفصیل مفاهیم اساسی همچون (جامعه آماری، نمونه گیری و…) ارائه گردیده و مفاهیم اساسی فوق برای تحقیق حاضر بررسی میگردد.
۳-۲٫روش تحقیق
درهرتحقیق ابتدا باید نوع،ماهیت،اهداف تحقیق و دامنه آن معین گردد تا بتوان بااستفاده ازقواعد وابزار وازراههای معتبربه واقعیتها دست یافت.فراید تحقیق فرایندی است که طی آن محقق می کوشد باپردازش علمی و منظم داده ها،فرضیه های خود را به بوته آزمایش بگذارد.روش مورد استفاده درتحقیق جهت آزمون فرضیه ها برپایه استدلال قیاسی استوار است که از تحلیل مطالب نظری وتجربی ناشی می شود(حافظ نیا،۱۳۸۱).
روش تحقیق مذبور ازلحاظ هدف کاربردی است،هدف تحقیقات کاربردی توسعه دانش کاربردی دریک زمینه خاص است.به عبارت دیگر تحقیقات کاربردی به سمت کاربرد عملی دانش هدایت می شود(سرمد ودیگران،۱۳۸۵).
ازجنبه گردآوری داده ها ازنوع همبستگی است.به دلیل آنکه در این تحقیق به دنبال یافتن وجود رابطه بین متغیرها درسطح سنجش نسبی ونوع رابطه میباشد.در این تحقیق مقیاس اندازه گیری داده ها مقیاس نسبی است.مقیاس نسبی بالاترین ودقیقترین سطحاندازه گیری را ارائه میدهد.این مقیاس علاوه بردارا بودن کلیه ویژگیهای سایرمقیاسها،ازصفرمطلق برخوردار میباشد(حافظ نیا،۱۳۸۱ ).
۳-۲-۱-قلمرو تحقیق
قلمرو تحقیق شامل سه بعد مختلف،به شرح زیر میباشد:
۱٫قلمرو موضوعی:در این تحقیق رابطه میان مسئولیتهای اجتماعی مدیران با ارتباطات تجاری آن ها مورد بررسی قرار میگیرد.
۲٫قلمرو زمانی:این تحقیق در پاییز و زمستان ۱۳۹۳ تدوین گردیده است.
۳٫قلمرو مکانی:قلمرو مکانی تحقیق را کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تشکیل میدهد.
-۳فرضیههای تحقیق
فرضیه اصلی:
بین مسئولیت اجتماعی مدیران شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران با ارتباطات تجاری آن ها رابطه معناداری وجود دارد.
۳-۴متغیرهای تحقیق
متغیر عبارت است از خصوصیت،موقعیت یا حالتی که قابل تبدیل به کمیت بوده و پژوهشگر با کنترل، دستکاری و مشاهده آن درصدد انجام آزمایش یا آزمون فرضیه ها میباشد.متغیر بر اساس نقشی که در تحقیق به عهده دارد به سه دسته متغیر مستقل، متغیروابسته و متغیرکنترل تقسیم می شود.
-
- متغیرمستقل به متغیری گفته میشود که از طریق آن متغیر وابسته تبیین یا پیش بینی می شود.به این متغیر،متغیرمحرک یا درون زا گفته می شود و متغیری است که توسط پژوهشگر اندازه گیری، دستکاری یا انتخاب می شود تا تأثیر یا رابطه آن با متغیر دیگراندازهگیری شود(منصورفر،۱۳۹۰).
- متغیروابسته:متغیری است که مقادیر آن اثر تغییر مقادیر مستقل تغییرپیدا می کند.به عبارت دیگر تغییردرآنها مستلزم ایجاد تغییر در متغیر مستقل میباشد.
متغیر کنترل:متغیری است که درمطالعه مدنظر نبوده و به همین دلیل اثر آن مورد کنترل واقع می شود(عباس زاده،۱۳۸۰،ص ۱۸۱-۱۸۳).
متغیرهای این تحقیق را مسئولیت های اجتماعی مدیران و ارتباطات تجاری آن ها تشکیل میدهد.این تحقیق از نوع همبستگی بوده که این مدل ، با بهره گرفتن از روشهایی همچون همبستگی پیرسون و یا اسپیرمن که با توجه به نوع داده ها(پارامتری یا ناپارامتری)،انتخاب میشوند، مورد بررسی قرار میگیرد.
۳-۵ جامعه پژوهش
جامعه به مجموعه ای از افراد گفته می شود که یک یا چند صفت مشترک دارند و این صفات مورد توجه میباشد. جامعه ممکن است همه افراد، یک نوع خاص و یا عده محدودتری از همان گروه را شامل شود (ظهوری،۱۳۸۷ :۹۸).جامعه مورد بررسی درتحقیق حاضر کل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد.
۳-۶ روش نمونه گیری وتعیین حجم نمونه