تعیین حجم نمونه
برای تعیین حجم نمونه از فرمول حجم جامعه معلوم و متناهی ، به صورت زیر استفاده می شود:
بر اساس مطالب بالا تعداد حجم نمونه ممکن برابر ۱۱۷ شرکت در هر سال یا ۲۳۴ سال-شرکت میباشد. طبق قضیه حد مرکزی هرگاه حجم نمونه بالای ۳۰ یا حداقل ۳۰ مورد باشد، توزیع نمونه نرمال خواهد بود و می توان از این لحاظ کفایت نمونه را تأیید کرد.
روش نمونه گیری
در این تحقیق تعداد ۱۱۷ شرکت، به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب میشوند.
روش گردآوری داده و کاربرد آن ها
دو روش برای گردآوری داده ها وجود دارد که عبارتند از داده های اولیه و داده های ثانویه. در این تحقیق از روش داده های ثانویه استفاده شده است.
-
- داده های اولیه: به داده های دست اول اشاره دارد زیرا برای هدف تحقیق حاضر جمع آوری شدهاند. این نوع از داده ها اغلب به یافتن پاسخ های مناسب برای پرسش های تحقیق کمک می کند.
- داده های ثانویه: به اطلاعات جمع آوری شده توسط دیگران برای اهداف خاصی که با اهداف تحقیقگری که از همان داده ها استفاده میکند، متفاوت است. این نوع از داده ها را می توان داده های دست دوم نیز نامید زیرا آن ها برای یک هدف خاص جمع آوری نشده اند بلکه برای تحقیقگران زیادی در زمانهای مختلف میتواند مهم باشد. داده های ثانویه را می توان از منابع داخلی و خارجی جمع آوری نمود. منابع داخلی عبارتند از داده های جمع آوری شده از کارکنان، عرضه کنندگان و غیره. منابع خارجی شامل جمع آوری داده از مقاله ها، کتاب ها و تحقیق ها و … منتشر شده میباشند. این نوع از داده ها را همچنین می توان از منابع آنلاین که شامل صفحات وب سازمان های دولتی، شرکت ها، سمینارها و غیره می شود،جمع آوری نمود. بنابرین داده های ثانویه موجب صرفه جویی در زمان و هزینه شده و در درک بهتر موضوع و توضیح مسئله تحقیق و تعیین حدومرز بحث کمک میکند. همه این ها بدین دلیل است که این داده ها در حال حاضر در دسترس هستند و تقریبا در هر زمان که مورد نیاز باشد می توان از آن استفاده نمود. داده های ثانویه این تحقیق از کتاب ها و مقاله های موجود به دست آمده است.
کلیه اطلاعات مالی مورد استفاده در این تحقیق از صورت های مالی منتشر شده شرکت ها به دست میآید. در نتیجه داده های این تحقیق از نوع داده های ثانویه بشمار میآیند.
کیفیت ابزار اندازه گیری تحقیق
پایایی به این موضوع اشاره میکند که تکنیک های جمع آوری داده ها یا فرآیندهای تحلیل تا چه اندازه یافته های پایداری به بار می آورد.
در این تحقیق از روایی یا اعتبار محتوایی استفاده میگردد و به منظور دستیا بی به درجه بالایی از اعتبار محتوایی ، تعاریف به کار رفته در مدل نظری بر اساس مرور ادبیات موضوع انجام گرفته و همچنین متغیرهای تحقیق نیز با مطالعه تحقیق های قبلی خارجی و زمینههای قبلی مطالعاتی در رشته حسابداری و کتاب های حسابداری انتخاب شده در تحقیق ، میتواند از روایی لازم برخوردار باشد .
با توجه با این که تعداد شرکت های مورد بررسی زیاد است و نیز شرکت هایی انتخاب شده که اطلاعات آن ها در طول دوره مورد نظر کامل بوده و حسابرسی شده میباشد، پایایی یا قابلیت اعتماد تحقیق نیز از درجه بالایی بر خوردار است .
مدل تحقیق
در این قسمت مدل ریاضی تحقیق و رابطه بین متغیرها تشریح می شود:
مدل ریاضی تحقیق
مدل ریاضی تحقیق به صورت زیر میباشد:
رابطه کلی
Y=F(x)
متغیرها:
: مسئولیت اجتماعیX
کیفیت گزارشگری مالی:Y
دسته بندی متغیرها:
متغیر وابسته Y
متغیر مستقل X
تعریف رابطه بین متغیرها
با توجه به مطالب بالا مدل ریاضی تحقیق به صورت زیر میباشند.
QFR=C(1)+C(2)*CSR
که در آن نام گذاری متغیرها در معادلات فوق در جدول آورده شده است.
جدول ۳‑۱: نام گذاری متغیرها
مسولیت اجتماعی
کیفیت گزارشگری مالی
عرض از مبدأ
روش تجزیه و تحلیل داده ها
پردازش داده ها در تحقیق حاضر در سه سطح ۱) تحلیلهای تک متغیره؛ ۲) تحلیلهای دو متغیره؛ و ۳) تحلیلهای چند متغیره انجام می شود. در قسمت اول متغیرها به صورت منفرد مورد بررسی قرار می گیرند و روابط بین آنها مد نظر نیست. در این بخش شاخص های مرکزی و پراکندگی محاسبه می شود تا تصویری کلی از جامعه مورد بررسی به دست آید. سپس برای تحلیلهای دو متغیره با توجه به نوع متغیرها و همچنین ارتباط آنها از نظر استقلال و عدم استقلال آزمونهای پارامتریک و ناپارامتریک مناسب انتخاب می شود. در این بخش چون تمامی متغیرهای تحقیق دارای مقیاس رتبهای از نوع چند ارزشی میباشد، لذا آزمون مناسب برای تعیین استقلال و عدم استقلال متغیرها آزمون همبستگی پیرسون میباشد. درنهایت نیز برای بخش سوم و تحلیلهای چند متغیره پنل دیتا ( برازش مدل ) انجام خواهد شد.
به عبارت دیگر تجزیه و تحلیل اطلاعات آماری در این تحقیق با بهره گرفتن از نرمافزار EVIOWS و SPSS انجام گرفتهاست. آزمونهای آماری مورد استفاده در این تحقیق به شرح زیر است:
آزمون کولموگروف اسمیرنوف یا جاک برا با بهره گرفتن از نرمافزار SPSS
برای اینکه بدانیم توزیع کدامیک از متغیرهای تحقیق نرمال است از آزمون کولموگروف اسمیرنوف استفاده کردهایم. آزمون کولموگروف اسمیرنوف روش ناپارامتری سادهای برای تعیین همگونی اطلاعاتی تجربی باتوزیعهای آماری منتخب است، آزمون کولموگروف اسمیرنوف روشی برای تشخیص نرمال بودن توزیع فراوانی مشاهدات جمع آوری شده است.
این آزمون برای گرفتن مجوز لازم جهت استفاده از رگرسیون و ضریب همبستگی پیرسون بر متغیرهای تحقیق اعمال میگردد تا نرمال بودن اطلاعات اثبات گردد.
آزمون ضریب همبستگی با بهره گرفتن از نرمافزار EVIOWS
برای تعیین میزان ارتباط دو متغیر موردبررسی تحقیق از معیار همبستگی استفاده شده است. تحلیل همبستگی ابزار آماری است که به وسیله آن میتوان درجه ارتباط خطی دو متغیر را اندازه گیری نمود. همبستگی را به طور معمول با تحلیل رگرسیون به کار میبرند.
همبستگی معیاری است که برای تعیین میزان ارتباط دو متغیر استفاده می شود. معیار همبستگی شامل دو شاخص ضریب تعیین و ضریب همبستگی است.
در صورتی که یک نمونه تصادف n تایی از متغیرهای (x,y) داشته باشیم در این صورت برآورد ضریب همبستگی در جامعه به صورت زیر خواهد بود.
که مقدار آن همواره بین ۱-و ۱ میباشد.
بر حسب مقادیری که r میگیرد سه حالت ممکن است رخ دهد.
- اگر باشد آنگاه رابطه خطی بین y,x مستقیم است.
اگر باشد آنگاه رابطه خطی بین y,x معکوس است.
اگر باشد آنگاه بین y,x رابطه خطی وجود ندارد.