بی شک تصمیمات بازاریابی و برنامه ریزی استراتژیک گردشگری، مستلزم اگاهی از عواملی است که بر انتخاب مقصد و پیشبینی جریان گردشگر در کوتاه مدت و بلند مدت تاثیر میگذارد . یکی از مهمترین اهداف مطالعه تقاضای گردشگری ، براورد و پیشبینی رفتار گردشگر است (اویسال ۱۹۹۸)[۹۹] .
انتخاب مقصد یکی از مهمترین فاکتورهای موجود در سفر هر گردشگر است که شدیداً به عوامل تقاضا بستگی دارد . ازین رو تحلیل تقاضای گردشگری در بررسی چگونگی انتخاب مقصد های گردشگری توسط مسافران و تبیین عوامل اثر گذار بر این انتخاب مؤثر است . غالب مطالعات مربوط به تقاضای گردشگری بر مدلهای کمی اقتصاد سنجی اشاره دارند و طرف عرضه را نادیده گرفته اند . چون غالب این مدلها نگرش گردشگران شامل نگرش به ویژگیهای خدمات و مقصد را نادیده گرفته اند در نتیجه این مدلها نسبت به استراتژیهایی که برای اثر گذاری بر رفتار گردشگر طراحی می شود ناکارامد به حساب می اید(کاپلمن ۱۹۸۹)[۱۰۰] .
اوم و کرامپتون (۱۹۹۰)[۱۰۱] اذعان کردند که ذهنیت و ابعاد نگرش گردشگران به یک مکان به عنوان یک مقصد گردشگری ، فاکتورهایی اساسی در فرایند انتخاب یک مقصد به حساب می ایند . پاپاتئودورو (۲۰۰۱)[۱۰۲] اذعان کرد که یک مصرف کننده / مسافر به دنبال اختصاص منابع مالی خود به کالاهای گردشگری و غیر گردشگری در پی حداکثر کردن مطلوبیت خود از این کالاها علی رغم محدودیتهای موجود میباشد ، این خط فکری در تمام کارهای تجربی که بر تقاضای گردشگری انجام شده روشن است .
۱۳-۲ منطقه مورد مطالعه
شهرستان بانه در شمال غربی استان و شهر بانه در فاصله ۲۶۲ کیلومتری سنندج و در مجاورت مرز عراق قرار گرفته است.
این پژوهش به شهرستان بانه می پردازد که در ۳۵ درجه و ۵۹ دقیقه عرض شمالی و ۴۵ درجه و ۵۳ دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار دارد . ارتفاع شهر از سطح دریا ۱۵۵۰ متر است . شهر بانه از طرف شمال به خط الراس ارتفاعات بین بانه و سقز ، از طرف شمال غرب به سردشت در اذربایجان غربی ، از طرف شرق به سر شیو میرده سقز ، از جنوب به خط الراس ارتفاعات بین بانه و دره شلیر در کردستان عراق و از غرب به دهستان سیوه یل و الان در کردستان عراق میرسد (نجفی ۱۳۶۹ : ۵۷۴) .
۱-۱۳-۲بازارچه مرزی سیران بند
دومین بازارچه مشترک مرزی استان کردستان بازارچه سیران بند بانه است . این بازارچه از لحاظ میزان حجم معاملات و تعداد فعالان و شاغلین در آن و همچنین زمان شروع فعالیت ، رتبه دوم بازارچه های استان را دارد .
استمرار مبادلات مرزی در طول نوار مرزی مناطق زرواو علیا ، کانی سور ، بوالحسن ، چومان و نئور منجر به این می شود که در سال ۱۳۷۴ محل فعلی بازارچه که از توابع روستای مرزی تخلیه شده سیران بند است، به عنوان محل رسمی داد و ستد با شمال عراق تعیین گردد . این بازارچه از طریق راه ارتباطی آسفالته ، ۱۸ کیلومتر از شهر بانه فاصله دارد و از شهر پینجوین استان سلیمانیه عراق ۳۰ کیلومتر و از خود شهر سلیمانیه حدود ۱۶۰ کیلومتر فاصله دارد .
این بازارچه که فعالیت خود را در اولین سال تأسيس با ۶۰۰ نفر پیله ور بومی آغاز میکند . در اثر ضعف مالی اغلب پیله وران و کم سوادی و ناآشنایی آن ها نسبت به امور تخصصی صادرات و واردات تا تعداد فعالان در آن به حدود هشتاد نفر در سال ۱۳۸۰ تنزل پیدا میکند اما علی رغم تنزل عددی افراد ، حجم و ارزش کالاهای مورد مبادله در آن به ویژه صادرات به شمال عراق روند صعودی داشته است.
بررسی عملکردها نشان میدهد که به جز وقفه کوتاه در فعالیت بازارچه که در سال ۱۳۷۹ رخ داد عملکرد آن کماکان تراز مثبتی داشته است. گر چه صادرات کالا از طریق ان بازارچه نسبت به بازارچه باشماق مریوان از تنوع کمتری برخوردار است ، اما به دلیل اشتراکی که در بازار هدف دارند یک نوع مشابهت کلی در کالاهای صادراتی آن ها دیده می شود .
هما نطور که قبلا گفته شد تا پایان سال ۱۳۷۹ استان های ایلام ، کرمانشاه و کردستان در یک گروه مشترک مرزی تقسیم بندی شده بودند که به موجب آن پیله وران این سه استان مجاز به مبادله ۵۶ قلم کالای معین بودند .
بر همین اساس بازارچه سیران بند بانه و نیز عمده اقلام وارداتی اش تا پایان سال مذکور دو محصول چای و برنج و دیگر اقلام مجاز از جمله وسایل الکترونیکی بوده است.
پس از رفع محدودیت و آزادسازی صادرات و همچنین حذف پیمان سپاری از واردات ، صادرات بازارچه سیران بند از تنوع بیشتری برخوردار می شود . در این مقطع واردات آن در سه محصول تنباکو ، لامپ روشنایی و موز محوریت پیدا میکند .
۲-۱۳-۲ جمعیت شهر بانه
شهرستان بانه یکی از شهرستانهایی است که در غرب شهر بانه واقع شده و مرکز ان شهر بانه است . این شهرستان دارای ۴ بخش است که شامل ۴ شهر و ۸ دهستان و ۱۹۴ آبادی دارای سکنه است .
جدول شماره ۶-۲ : نمایش بخشهای بانه
استان
شهر
دهستان
ابادیدارای سکنه
کل ابادیها
شهرستان بانه
۴
۸
۱۹۴
۲۱۴
بخش ارمرده
۱
۲
۵۳
۵۶
بخش مرکزی
۱
۱
۳۱
۳۶
بخش نمشیر
۱
۳
۶۵
۷۳
بخش ننور
۱
۲
۴۵
۴۹
منبع : استانداری کردستان
در ابان ماه ۱۳۹۰ جمعیت شهرستان ۱۳۲۵۶۵نفر بوده که ازین تعداد ۶۸٫۱۲ درصد( ۹۰۳۰۴ نفر) در نقاط شهری و۳۱٫۸۸ درصد (۴۲۲۶۱نفر) در نقاط روستایی زندگی میکنند . در ابان ماه ۱۳۹۰ همچنین از شاغلان ۱۶٫۸۱ درصد در بخش کشاورزی ، ۳۰٫۴۴ درصد در بخش صنعت و ۴۶٫۳۲ درصد در بخش خدمات به کار اشتغال داشته اند (استانداری استان کردستان ، ۱۳۹۰) .
۳-۱۳-۲جاذبه های بانه
- پارک کوهستانی دوکانان و پیرمراد
این دو پارک در مجاورت هم و در دامنه کوه آربابا با چشماندازی بسیار زیبا به شهر بانه قرار گرفتهاند. زیارتگاه پیرمراد به عنوان جاذبه زیارتی که مورد احترام مردم بانه است در داخل این مجموعه قرار دارد. بیشتر مسافرانی که قصد استراحت در دامان طبیعت را دارند به علت وجود امکانات لازم در دامنه کوه زیبای آربابا در این دو پارک کوهستانی توقف مینمایند.
- دریاچه سد بانه
این دریاچه کوچک به علت قرارگیری در مسیر جاده سقز به بانه زیبایی خاصی به منطقه داده است به ویژه اینکه منظره زیبای آن از فراز گردنه خان نمایان میشود. این دریاچه به علت موقعیت ممتاز آن (۱۰ کیلومتری شهر بانه) و پوشش جنگلی اطرافش یکی از مکانهای عمده جذب و استراحت گردشگران است.
- تفرجگاه سورین
این تفرجگاه در ۱۲ کیلومتری جنوب شرقی بانه و در مسیر جاده بانه به مریوان قرار گرفته است، این منطقه از لحاظ پوشش جنگلی پر تراکمترین نقطه شهرستان بانه است که در دو طرف جاده ارتفاعات را پوشانده و منظره زیبایی از کوه و جنگل را به وجود آورده است، مسجد قدیمی و زیارتگاه سورین نیز در این تفرجگاه قرار دارد.
- روستا و غار شوی
این روستا به علت چشمانداز زیبای کوه، جنگل و رودخانه، معماری ویژه و همچنین قلعه و سد باستانی آن یکی از مقاصد گردشگران محسوب میشود.