بدین منظور یک نمونه اولیه شامل ۲۶ پرسشنامه پیش آزمون گردید و سپس با بهره گرفتن از دادههای به دست آمده از این پرسشنامهها و به کمک نرمافزار آماری میزان ضریب اعتماد با روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که کل سوالات پرسشنامه حدود ۷۲/۰ بدست آمد و این عدد نشان دهنده آن است که پرسشنامه مورد استفاده، از قابلیت اعتماد و یا به عبارت دیگر از پایایی لازم برخوردار میباشد.
جدول ۳-۷- آلفای کرونباخ محاسبه شده برای هر کدام از متغیرها
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
متغیر
ضریب آلفای کرونباخ
اعتماد بین فردی
۷۹۸/۰
عملکرد رفتاری
۹۰۳/۰
قابلیتهای روانشناختی
۸۰۴/۰
۳-۷- روشها و ابزار تجزیه و تحلیل دادهها:
پس از جمع آوری داده ها و اطلاعات موجود، از طریق نرم افزار آماری SPSS، اقدام به تلخیص، طبقه بندی و تجزیه و تحلیل آماری داده ها گردید. تحلیل نتایج حاصل از پرسش نامه و تخمین پارامترهای مدل با توجه به مدل مفهومی تحقیق از روش معادلات ساختاری[۶۶]، توسط نرم افزار Liseral انجام شد. این روش تحلیل داده ها با مشورت استاد محترم راهنما انتخاب شد.
دلایل استفاده از مدل معادلات ساختاری در این تحقیق عبارتند از:
۱- توانایی منحصر به فرد این روش در مقایسه با سایر روش هایاماری. این روش توانایی آزمون یک مدل (و نه تنها فرضیههای پژوهشی) را دارد که با رویکردهای مرسوم آماری قابل انجام نیست. روش های تحلیل مسیر، رگرسیون و تحلیل عاملی به دلیل محدودیتهای ذاتی شان، ابزاری مناسب برای آزمون مدلهای علی و معلولی محسوب نمی شوند.
۲- توانایی آزمون هایاماری برای گروه های (نمونه های) متفاوت مانند (زن و مرد).
۳- اهمیت روز افزون اعتبار داده ها و اجتناب از خطاهای اندازه گیری در سال های اخیر، روش های مرسوم آماری مستلزم میانگین گیری از شاخص ها هستند که عملاً خطاهای اندازه گیری هر یک از شاخص ها را نادیده می گیرندو لی در معادلات ساختاری با معرفی مفهوم متغیر پنهان در مدل، از این لحاظ در جایگاه ممتازی قرار دارد.
۴- توانایی ترسیم شرایط و روابط پیچیده بین متغیرها، امروزه شرایط پیچیده تر از آن است که روابط در قالب یک همبستگی ساده بین دو متغیر تحت عنوان یک فرضیه پژوهشی به تصویر کشیده شود (ابارشی و حسینی، ۱۳۹۱).
روش های مورد نظر برای تجزیه و تحلیل شامل:
۱- تجزیه و تحلیل توصیفی: روش های توصیفی شامل معیارهای تمایل به مرکز و پراکندگی و درصد، فراوانی میباشد که برای طبقه بندی داده ها و نمایش آنها از طریق جداول فراوانی و نمودار استفاده شده است.
۲- تجزیه و تحلیل استنباطی: تحلیل فرضیات توسط ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون انجام شده است.
فصل چهارم
نتایج و بحث
۴-۱- مقدمه
تجزیه و تحلیل داده ها برای بررسی صحت فرضیه برای هر نوع تحقیق از اهمیت خاصی برخوردار است. امروزه در بیشتر تحقیقاتی که متکی بر اطلاعات جمع آوری شده از موضوع مورد پژوهش میباشد، تجزیه و تحلیل اطلاعات از اصلی ترین و مهمترین بخشهای پژوهش محسوب میشود. داده های خام با بهره گرفتن از نرم افزارهایاماری مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند و پس از پردازش به شکل اطلاعات در اختیار استفاده کنندگان قرار میگیرد.
در تحقیق حاضر برای شناسایی میزان قابلیتهای روانشناختی کارکنان شرکت گاز استان اردبیل با هر کدام از متغیرهای اعتماد بین فردی (عاطفی و شناختی) و رفتار کاری کارکنان (درون نقش، فرانقش، نتیجه گرا) اقدام به طراحی پرسشنامه نمودیم. پرسشنامه در دو بخش، سوالاتی در خصوص مشخصات فردی پاسخ دهندگان (سن، جنسیت، میزان تحصیلات، سابقه خدمت و نوع استخدام)؛ و ۴۳ سوال بر اساس متغیرهای تحقیق تنظیم شد. مقیاس مورد استفاده در آن نیز طیف ۷ (پرسشنامه اعتماد بین فردی) و ۵ (رفتار کاری کارکنان و قابلیتهای روانشناختی) گزینهای لیکرت بوده جهت سنجش اعتبار پرسشنامه موجود از روش آلفای کرونباخ استفاده گردید. لازم به توضیح است که از بین پرسشنامههای پخش شده تنها ۳ عدد از آنها برگشت داده نشد. بنابراین نمونهآماری در این تحقیق ۲۲۸ نفر بود.
برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده ابتدا آمار توصیفی که به بررسی متغییرهای جمعیت شناختی تحقیق (سن، جنسیت، میزان تحصیلات، سابقه خدمت و نوع استخدام) میپردازد، بیان میشود.
۴-۲- آمار توصیفی
در این بخش از تجزیه و تحلیل آماری به بررسی چگونگی توزیع نمونههایاماری از حیث متغیرهایی چون سن، جنسیت، میزان تحصیلات، سابقه خدمت و نوع استخدام می پردازیم.
از بین ۲۳۱ پرسشنامه توزیع شده در بین کارکنان ۲۴ ناحیه استان اردبیل تعداد ۲۲۸ پرسشنامه برگشت داده شد بنابراین ۷/۹۸ درصد از پرسشنامهها قابل استفاده بود.
جدول زیر جنسیت کارکنان را بر حسب فراوانی، در صد فراوانی و فراوانی تجمعی نشان می دهد. فراوانی مربوط به جنسیت نیز در نمودار ۴-۱ نشان داده شده است.
۴-۲-۱- توصیف ویژگیهای جمعیت شناختی
در جدول ذیل آمار توصیفی کارکنان بر حسب جنس آمده است همانطور که از جدول (۴-۱)، قابل مشاهده است. جنسیت ۲۸ نفر یعنی ۲۸/۱۲ درصد از افراد نمونه ما زن و ۲۰۰ نفر برابر با ۷۲/۸۷ درصد از آنها جسیتشان مرد بود. که بیشترین فراوانی را جنسیت مرد داشت.
جدول ۴-۱- آمار توصیفی کارکنان بر حسب جنس
جنسیت
فراوانی
درصد فراوانی