سازگاریمیزانی که یک نوآوری به صورت مطابق بودن با ارزش ها، نیازها و تجارب موجود برای پذیرندگان بالقوه درک می شود.
-
- استفاده از این سیستم با تمام جنبههای شغل من سازگار است.
-
- من فکر می کنم که استفاده از این سیستم با روشی که من دوست دارم کار کنم بخوبی تناسب دارد.
- استفاده از این سیستم با شیوه شغلی من تناسب دارد.
سازگاریمیزانی که یک نوآوری به صورت مطابق بودن با ارزش ها، نیازها و تجارب موجود برای پذیرندگان بالقوه درک می شود.
-
- استفاده از این سیستم با تمام جنبههای شغل من سازگار است.
-
- من فکر می کنم که استفاده از این سیستم با روشی که من دوست دارم کار کنم بخوبی تناسب دارد.
- استفاده از این سیستم با شیوه شغلی من تناسب دارد.
این نتایج تجربی همچنین نشان میدهد که شرایط تسهیلی دارای تاثیری مستقیم بر به کارگیری، فراتر از آنچه که توسط تمایلات رفتاری مجزا تشریح شد، میباشند (به جدول۳-۲ بنگرید). مطابق با TPB/DTPB، شرایط تسهیلی نیز به عنوان مقدمهای مستقیم از به کارگیری مدل میشوند. در حقیقت، این اثر انتظار می رود که با تجربه افزایش یابد زمانی که کاربران تکنولوژی روش های چندگانه ای را برای کمک و پشتیبانی از طریق سازمان مییابند، بدین وسیله، با حذف موانع به کارگیری تحمیلی روانشناسان سازمانی اشاره کردهاند که کارکنان مسن تر با دریافت کمک و مساعدت بر شغل احساس با اهمیت بودن میکنند. که پیش تر در زمینه استفاده از IT به صورت مختلط مورد توجه قرار گرفته بود با فرض اینکه محدودیت های در حال افزایش شناختی و فیزیکی مرتبط با سن میباشند، این مباحث موازی با شواهد تجربی حاصل از مطالعات موریس و ونکاتش (۲۰۰۰) میباشد. بنابرین، زمانی که توسط تجربه و سن تعدیل می شود، شرایط تسهیلی دارای تاثیری معنادار بر روی رفتار به کارگیری خواهد بود.
اگرچه خودکارآئی و اضطراب به نظر تعیین کننده های مستقیم معنادار تمایل در SCT میباشند UTAUT آن ها را به عنوان تعیین کننده های مستقیم دربر نمی گیرد (ونکاتش و همکاران ۲۰۰۳). تحقیق پیشین (ونکاتش، ۲۰۰۰) نشان داده که خودکارآئی و اضطراب به لحاظ ادراکی و تجربی از انتظار تلاش متمایز میباشد (سهولت ادراک شده از به کارگیری) خودکارائی و اضطراب به صورت تعیین کننده های غیر مستقیم تمایل مدل شدند که به طور کامل توسط سهولت ادراک شده به کارگیری تعدیل میشوند. مطابق با این، دریافته ایم که خودکارائی و اضطراب به نظر تعیین کننده های معناداری برای تمایل در SCT میباشند، بعبارت دیگر، بدون کنترل برای اثر انتظار تلاش. بنابرین انتظار می رود که خودکارائی و اضطراب به طور مشابه عمل نمایند، یعنی، از انتظار تلاش متمایز باشند و هیچ تاثیر مستقیمی بر تمایل فرا و ماورای انتظار تلاش نداشته باشد.
نگرش به استفاده از تکنولوژی به صورت واکنش کلی مؤثر فردی برای استفاده از یک سیستم تعریف می شود. چهار ساخت حاصل از مدل های موجود با این تعریف مطابق میباشند: نگرش نسبت به رفتار (TRA, TPB/DTPB, C-TAM-TPB)، انگیزش درونی (MM)، تاثیر نسبت به به کارگیری (MPCU) و اثر (SCT). جدول ۴-۲ تعاریف را ارائه میدهد و آیتم های مقیاس مرتبط برای هر ساخت را نشان میدهد. هر ساخت دارای یک مؤلفه مرتبط با احساس/ اثر تعمیم یافته مرتبط با یک رفتار معین میباشد (در این مورد، استفاده از تکنولوژی). در آزمایش نمودن این چهار ساخت، واضح است که تمامی آن ها به یک علاقه، لذت، خوشی و سرور فردی مرتبط با به کارگیری تکنولوژی بستگی دارند.
به طور تجربی، ساخت نگرش یک مورد خوب را نشان میدهد (ونکاتش و همکاران ۲۰۰۳). در برخی از موارد (مانند؛ TRA, TPB/DTPB , MM)، این ساخت نگرش در تمامی سه دوره زمانی معنادار است و همچنین قوی ترین پیشبینی کننده برای تمایل رفتاری است. هر چند، در سایر موارد (C-TAM-TPB, MPCU, SCT) این ساخت معنادار نبود. ساخت های نگرشی تنها زمانی که شناخت های خاص – در این مورد، ساخت های مرتبط با عملکرد و انتظارات تلاش- در این مدل قرار نمی گیرند، معنا دارند. شواهد تجربی وجود دارند که پیشنهاد میکنند که واکنش های مؤثر (مانند انگیزش درونی) ممکن است از طریق انتظار تلاش به کار انداخته شود. بنابرین، با توجه به بررسی های انجام شده از ادبیات موضوع تمامی روابط مشاهده شده بین نگرش و تمایل را نادرست در نظر می گیریم و از حذف سایر پیشبینی کننده های کلیدی (مخصوصا، انتظار عملکرد و انتظار تلاش) نتیجه گیری میکنیم. این رابطه نادرست احتمالا از اثر تلاش و انتظارات تلاش بر روی نگرش نشأت می گیرند. عدم معناداری نگرش در حضور چنان ساخت هایی در آزمون های مدل پیشین گزارش شده است، علیرغم آن حقیقت که این یافته برخلاف آنچه میباشد که در TRA و TPB/DTPB تئوریزه شد. با این فرض، انتظار روابط قوی تری را در UTAUT بین انتظار عملکرد و تمایل و میان انتظار تلاش و تمایل پیشبینی، و بدان باور داریم، مطابق با توسعه منطقی بحث شده، نگرش نسبت به استفاده و به کارگیری تکنولوژی تاثیری مستقیم یا غیرمستقیم بر تمایل نخواهد داشت.
جدول ۴-۲ – نگرش نسبت به استفاده از تکنولوژی: ساخت های بنیادی، تعاریف و مقیاس ها(ونکاتش و همکاران ۲۰۰۳)
ساخت
تعریف
آیتم ها
نگرش نسبت به رفتار
احساسات مثبت یا منفی فردی در مورد ایفای رفتار هدف.
-
- استفاده از این سیستم ایده بد/خوبی است.
-
- من ایده استفاده از این سیستم را دوست دارم/ندارم.
-
- استفاده از این سیستم یک ایده احمقانه/هوشمندانه است.
- استفاده ار این سیستم خوشایند/ناخوشایند است.
انگیزش درونی
ادراکی که کاربران خواهند خواست تا فعالیتی را برای تقویت ناآشکار بجای فرایند اجرای بالعکس فعالیت انجام دهند.
-
- من استفاده از این سیستم را لذت بخش می یابم.
-
- فرایند واقعی استفاده از این سیستم خوشایند است.
- استفاده از این سیستم برای من سرگرم کننده است.
اثر نسبت به استفاده
احساسات لذت، سرفرازی، یا خوشی؛ یا افسردگی، انزجار، ناخشنودی یا نفرت مربوط با یک فرد با یک فعالیت خاص.
-
- این سیستم کار را لذت بخش تر میکند.
-
- کار با سیستم سرگرم کننده است.
- این سیستم برای برخی از مشاغل مناسب است، اما نه برای نوع شغلی که من می خواهم. ®
اثر
علاقه فردی برای رفتار
-
- من کار کردن با این سیستم را دوست دارم.
-
- من به دنبال جنبههای از شغلم می گردم که لازم دارم تا از این سیستم اسفتفاده کنم.
-
- استفاده از این سیستم برای من ناامید کننده است. ®
-
- اولین باری که شروع بع استفاده از این سیستم کردم، متوقف کردن آن خیلی سخت بود.
- در استفاده از سیستم به سرعت خسته می شوم. ®
۵-۴-۲- تمایل رفتاری
متناسب با تئوری اساسی برای تمامی مدل های تمایل که درادبیات موضوع و در این پژوهش بحث شد، انتظار داریم که تمایل رفتاری دارای تاثیری مثبت معنادار بر به کارگیری تکنولوژی است.