۲- ۱- ۸- ۱۵- جرم و جنایت
ترس از مورد دزدی قرار گرفتن، مورد تجاوز قرار گرفتن یا مورد حمله قرار گرفتن روی افراد فشار وارد میکند و این افراد پسزمینهای از ترس در خود دارند و این مسئله باعث ترک منطقه خطر توسط این افراد میشود. بر اساس تحقیقات انجام شده در همه جا و همه افراد میزانی از این نوع ترس وجود دارد و بدیهی است که افزایش جرم و جنایت در جامعه و اطلاع رسانی بیش از اندازه و اغراق آمیز در این مورد میتواند سطح استرس در جامعه را افزایش دهد.
۲- ۱- ۸- ۱۶- موضوعات خانوادگی و شخصی
ترک خانواده، طلاق، مرگ یک عضو خانواده یا دیگر بحرانها با توسعه و افزایش بیماریهای مرتبط با استرس در ارتباط است. برای مثال مطالعات در آمریکا نشان داده است که بسیاری از زنان و مردانی که همسر خود را از دست میدهند دچار مشکلات سلامتی جدی شده یا حتی فوت کردهاند. تحقیق دیگری نیز نشان داده است که افرادی که طلاق میگیرند در سال اول بعد از طلاق بیشتر از مردمی که زندگی زناشویی عادی دارند دچار بیماری میشوند. همچنین در هنگ کنگ تجربه نشان داده است افرادی که قبل یا بعد از ازدواج دارای روابط جنسی نامشروع بودهاند و این موضوعات افشاء شود در بسیاری از موارد منجر به طلاق میگردد. رنج بردن از مشکلات خانوادگی و شخصی باعث افزایش سطح مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی میشود که این مواد مشکلات خاص خود را به همراه دارد (استون ۲۰۰۴، ص۶۶۶-۶۶۸).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲- ۱- ۹- استرس و عملکرد کاری
سطوحی از استرس ممکن است به بهتر شدن عملکرد کاری کمک کنند. شکل شماره ۳ ارتباط بین استرس و عملکرد کاری را نشان میدهد. وقتی استرس وجود ندارد چالشهای کاری وجود نخواهد داشت، کسالت و ناتوانی افزایش یافته و بر روی عملکرد اثر منفی میگذارد. چنانچه استرس افزایش پیدا کند عملکرد به سمت بهبود میرود و کارکنان آمادگی ذهنی و روانی بالایی برای رویارویی با چالشها پیدا میکنند.
شکل ۳- ۲- منحنی استرس و عملکرد
بعضی تحریکها مفید هستند و کارکنان را برای رسیدن به احساس موفقیت و رضایت شغلی فعال میکنند. حال اگر مقدار استرس از سطح بهینه فراتر رود تقاضاهای زیاد از حد از کارکنان افزایش مییابد و سطح عملکرد افت میکند. در این نقطه، توان هماهنگی کارکنان از بین رفته، تصمیمگیری برای آنها مشکل شده و رفتارهای نامتعادل بروز میدهند. همچنین اگر استرس از حد معینی بیشتر شود عملکرد بدتر شده و کارکنان با درهم شکستگی ذهنی و فیزیکی روبرو میشوند (استون ۲۰۰۴، ص۶۶۸-۶۶۹).
۲- ۱- ۱۰- رابطه استرس و ترک خدمت و سبک رهبری
با توجه به تحقیقات انجام شده سبک رهبری و آمادگی کارکنان با رضایت، عملکرد شغلی، ترک خدمت و استرس ارتباط قویی ندارد. کارکنان با میل و انگیزش بالاتر و با توانایی بیشتر عملکرد و رضایت شغلی بالاتری دارند. از طرف دیگر استرس شغلی کارکنان به طور مثبت با ترک خدمت کار کنان در ارتباط است . همچنین تاکنون ارتباط روشنی میان عملکرد، رضایت شغلی و استرس به صورت یکپارچه با سبک رهبری و ترک خدمت و آمادگی کارکنان پیدا نشده است. از طرفی دانش، تجربه و توانایی کارکنان در رابطه با یک وظیفه خاص اغلب بر روی اعتماد، تعهد و انگیزش و در نتیجه استرس و سلامتی اثر میگذارد. در نتیجه سازمانها باید افراد درست را برای انجام کار درست برگزینند و در همین حین آموزش مناسب نیز برای افزایش توانایی آنها در نظر بگیرند که این امر باعث متناسب شدن توانایی کارکنان و افزایش ایمنی وسلامت میشود (چن و دیگران، ۲۰۰۵، ص۲۸۵).
۲- ۱- ۱۱- تصمیمگیری و استرس
شاید یکی از شایع ترین علل استرس در مدیران عدم توان تصمیم گیری و اجرا باشد. عدم تصمیم گیری باعث ایجاد استرس میشود و استرس نیز باعث تشدید ناتوانی در تصمیم گیری میشود که این امر به صورت یک دور باطل عمل میکند و موجب اتخاذ تصمیمات نادرست میشود. مدیرانی که تصمیمات را به تعویق میاندازند و به شرح مشکلات گذشته توجه بیش از اندازه میکنند نیاز به عمل دارند. چنانچه مدیران از ابتدا نگران همه تصمیماتی باشند که تاکنون گرفته یا خواهند گرفت دچار استرس بیش از اندازه خواهند شد و پیامد آن کاهش توانایی آنها در مواجهه با وضعیتهای جدید است. این امر منجر به نگرانی بیشتر، فشار بیشتر و مشکلات بیشتر میشود. در تصمیم گیری باید میزان مسئولیت و فوریت تصمیم لحاظ شود و نباید تأمل زیاد از حد روی تصمیمات صورت گیرد. یک تصمیم بد بهتر از تصمیم نگرفتن است و تصمیم درستی که دیر اتخاذ شود غیر قابل استفاده است. این یک افسانه است که تأخیر، کیفیت یک تصمیم را بهبود میبخشد. اما واقعیت اینست که تأخیر در تصمیمات استرس را افزایش میدهد (استون ۲۰۰۴، ص۶۶۹).
۲- ۱- ۱۲- علائم استرس
علائم استرس به راحتی میتوانند شناسایی شوند و به مدیران در مورد کارکنانی که با استرس کار میکنند هشدار دهند. علائمی که میتوان مشاهده کرد عبارتند از:
شکست در احساسات
احساس عصبانیت هیجان یا خفگی
سوء هاضمه
فشار خون بالا
بیخوابی
بیقراری و ناتوانی در تمرکز
افزایش استفاده از الکل و مواد مخدر
افزایش مصرف دخانیات
تغییر در رفتار غذایی
ناتوانی از استراحت
درد و ناراحتیهای مزمن
مشکلات جنسی
اغلب کارکنان بعضی از این نشانهها را دارند که احتمالا نتیجه استرس زیاد میباشد و اگر به این مشکلات توجه نشود ممکن است باعث بروز انواع بیماریها شود (استون ۲۰۰۴، ص۶۶۹).
۲- ۱- ۱۳- مدیریت استرس
چالش اساسی برای هر کارمند یافتن آن سطح از استرس است که بهرهوری را بدون آسیب زدن به سلامت افزایش دهد. این امر با مدیریت مؤثر استرس امکان پذیر میشود. بعضی مهارتهای مدیریت استرس که برای کنترل استرس لازم است در زیر آورده شده است:
۲- ۱- ۱۳- ۱- استراحت
برای اجتناب از اثرات زیان آور استرس، کارکنان باید قطع کردن کار را یاد بگیرند. راحت بودن و درست استراحت کردن میتواند فرا گرفته شود. فعالیتهای اساسی کاهش دهنده تنش مانند تنفس عمیق، تکنیکهای رهاسازی مستمر خود و یوگا میتواند برای شکست دادن استرس استفاده شود. دیگر راههای راحت بودن و استراحت، گوش کردن به موسیقی، داشتن روابط جنسی مشروع و رژیم غذایی خوب هستند. حتی نگهداری حیوانات خانگی نیز میتواند به افرادی که از استرس رنج میبرند کمک کند به خصوص نگهداری پرندگان میتواند اثر روانی مثبتی روی افراد بگذارد.
۲- ۱- ۱۳- ۲- ورزش
فعالیتهای منظم فیزیکی مثل رقص باله، قدم زدن، درجا دویدن، شنا کردن، قایقرانی، دوچرخه سواری یا تنیس نه تنها قوای جسمانی را تقویت میکند، بلکه برای مواجهه با استرس نیز به فرد کمک میکند. قبل شروع ورزش یک کنترل پزشکی توصیه میشود. همچنین اغلب حرکتهای اروبیک علاوه بر تنظیم وزن، استرس را نیز کاهش میدهند. تحقیقات نشان داده است که سازمان هایی که مکانی برای فعالیتهای سلامتی در نظر گرفتهاند دارای میزان غیبت، ترک خدمت و ادعاهای حقوقی کمتری هستند.
۲- ۱- ۱۳- ۳- صحبت کردن
صحبت کردن در مورد نگرانیها یا مشکلات میتواند یک راه بسیار موثر برای کنترل استرس و کمک به کارکنان برای هماهنگی با فشار اضافی باشد. افراد نوعاً زمانی که به آنها فرصت صحبت کردن ناکامیها و ناتوانیهایشان داده میشود، احساس رهایی پیدا میکنند. محبوس کردن فشارهای روانی در خود و صحبت نکردن در مورد مشکلات راه مناسبی برای مواجهه با استرس و کنترل آن نمیباشد.
۲- ۱- ۱۳- ۴- برنامه ریزی و مدیریت زمان
بسیاری از استرس کارکنان نتیجه برنامه ریزی ضعیف است. کارکنان باید زمان کافی برای رسیدن به اهداف کاری خود در اختیار داشته باشد. ضعف برنامه ریزی منجر به گیج شدن در مورد اهداف، فعالیت سریع و ناتوانی قابل توجه میشود. وقتی یک مدیر در عمل شکست بخورد و تراکم فعالیتها ایجاد شود استرس در مدیر و اطرافیان بوجود میآید. نوعاً این تراکم در فعالیتها موجب شکست در استفاده از فرصتها میشود.
۲- ۱- ۱۳- ۵- تفویض
تفویض کم یکی از دلایل مقدماتی شکست مدیریت و کنترل استرس است. مدیران نیاز به اتکاء کردن دارند زیرا آنها نمیتوانند همه تصمیمات به خصوص تصمیمات کوچک روزانه را بگیرند. افسوس که بسیاری از مدیران به تفویض بیمیل هستند. آنها از اینکه دیگران نتوانند این وظایف را انجام دهند هراس دارند. تفویض یک وسیله اساسی در مدیریت زمان و کنترل استرس است و بدون آن سلامت عقلی مدیران دچار خطر میشود (استون ۲۰۰۴، ص۶۷۰-۶۷۲).
۲- ۲- بخش دوم: هوش مذهبی
هوش به معنای توان بیولوژیکی برای تحلیل نوع خاصی از اطلاعات به روشی معین است (گاردنر ، ۲۰۰۰، ص ۳۲). طبق اظهار مایر (۲۰۰۰، ص۴۹) هوش به توانایی استدلال انتزاعی و محاسبات ذهنی گفته میشود که طبق قواعد خاصی انجام میگیرد. استرنبرگ (۱۹۹۷، ص۳۴) با در نظر گرفتن دیدگاهی متفاوت، بر جنبههای بیولوژیکی و تکاملی تاکید میکند و اظهار میدارد که هوش به معنای تواناییهای ذهنی لازم برای تطابق، گزینش و شکلدهی در هر زمینه محیطی است و موجب انعطافپذیری در موقعیتهای چالشی میشود.
تعریف نهایی هوش که در این نوشتار مدنظر میباشد عبارت است از قابلیت تفکر، برنامهریزی، خلق، تطبیق، حلمسأله، عکسالعمل، تصمیمگیری، و یادگیری (نوبل ، ۲۰۰۰، ص۴) . هوش معنوی نیز از این ویژگیها برخوردار است؛ و نقش هماهنگکننده آن در تحلیل اطلاعات و حل مسأله امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
۲- ۲- ۱- انواع هوش
برای مشخص کردن انواع هوش تابحال چارچوبهای تئوریک زیادی ارائه شده است، ولی در این میان دو چارچوب از مقبولیت بیشتری برخوردار بوده اند.
الف- تئوری هوش چندگانه گاردنر
ب – انواع هوش بر اساس کارکرد سیستمهای عصبی مغز (بهره هوشی، هوش عاطفی و هوش معنوی).