کلیات تحقیق
امنیت مواد غدایی یک مسئله در سطح جهانی است که همه انسانها درگیر آن هستند. بسیاری از مواد غذایی فساد پذیرند و برای رسیدن به یک عمر انبار داری مناسب نیاز به مراقبت در مراحل تولید، انبار و پخش در برابر میکروبهای فسادزا و بیماریزا هستند. مصرف غذاهای آلوده به میکروبهای بیماری زا سالیانه حدود ۳۰ درصد مردم دنیا را گرفتار می کند. تخمین زده شده که ۳۰ درصد از مردم کشورهای صنعتی سالیانه دچار بیماری هایی با منشآ غذایی میشوند و در سال ۲۰۰۰ حدود ۲ میلیون نفر از بیماریهای گوارشی و اسهال در سراسر دنیا مردهاند. به رغم پیشرفتهای جدید در روشهای تولید مواد غذایی، ایمنی مواد غذایی موضوعی است که به طور فزایندهای مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین هنوز نیاز به روشهای جدید برای کاهش و از بین بردن میکرواورگانیسمهای بیماری زا (احتمالا روشهای ترکیبی) در مواد غذایی احساس میگردد. امروزه تمایل به استفاده از نگهدارندههای شیمیایی و موادی که بر روی سلامت انسان و محیط زیست اثر منفی دارند در صنعت مواد غذایی از طرف مصرف کنندگان و تولید کنندگان مواد غذایی کاهش یافته است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
استفاده از گیاهان دارویی از زمانهای بسیار قدیم برای بهبود عطر و طعم غذا، استفادههای دارویی و درمان بسیاری از بیماریها کاربرد داشته است. بیش از ۲۰۰۰ سال قبل در مصر، هند و ایران باستان روش تقطیر برای استخراج اسانس و عصاره گیاهان دارویی به کار رفته است. از گیاهان دارویی پر استفاده، میتوان به چوب درخت عرعر، میخک، جوز، رازیانه، فلفل و دارچین اشاره کرد (۱۵ و ۲۷).
تا سال ۱۹۹۰ مطالعات چندانی روی خواص نگهدارندهگی گیاهان دارویی در مواد غذایی صورت نگرفته بود، ولی در ۲ دهه قبل تحقیقات گستردهای در مورد امکان استفاده از اسانس و عصاره این گیاهان به عنوان نگهدارندههای طبیعی در مواد غذایی به ویژه مواد غذایی مایع انجام گرفته است (۱۶، ۵۵ و ۵۹).
بسیاری از فراوردههای غدایی به صورت طبیعی فاسد شدنی هستند، در نتیجه برای افزایش ماندگاری در طول فرایند تولید، انبارداری و توزیع احتیاج به نگهداری و محافظت دارند. در صنعت تولید مواد غذایی برای افزایش ماندگاری از مواد و نگهدارندههای شیمیایی استفاده می شود.این مواد از طریق کاهش یا ممانعت از رشد میکروبها باعث افزایش عمر انباری مواد غذایی میشوند. لازم به ذکر است که در حال حاضر مصرف کنندگان در رابطه با بهره گرفتن از افزودنی های شیمیایی و سنتزی آگاهی و نگرانی بیشتری دارند. بنابراین مواد غذایی فرایند شده با نگهدارندهای طبیعی روز به روز بیشتر مورد توجه قرار میگیرند. اسانس و عصارههای حاصل از متابولیت های ثانویه گیاهان دارویی به دلیل خواص بیولوژیک مناسب به ویژه خواص ضد میکروبی و همچنین ایجاد عطر و طعم مطبوع برای جایگزینی نگهدارندههای شیمیایی بسیار مناسب میباشند(۲۲، ۳۳، ۴۵ و ۴۶).
نگهداری مواد غذایی یک مبارزه مداوم با میکروبهای فسادزا و بیماری زاست. معولآ فرایندهای نگهداری و محافظت از مواد غذایی مانند حرارت دهی، سردکردن، و افزودن مواد ضد میکروبی باعث تغییرات نامطلوب در خواص حسی مواد غذایی و کاهش ارزش تغذیه ای آنها می شود. تحقیقات زیادی برای جایگزینی روشهای سنتی نگهداری مواد غذایی با روشهای جدید برای بهبود مزه، ارزش غدایی و حالت طبیعی ماده غدایی انجام شده است. در سالهای اخیر مصرف کنندگان حساسیتهای بیشتری را نسبت به فرایند تولید مواد غذایی که مصرف می کنند نشان می دهند. نگهدارندهای شیمیایی که سالها برای نگهداری مواد غذایی مورد استفاده قرار میگرفتهاند ممکن است اثرات منفی بر ویژگیهای ماده غدایی و سلامت انسان داشته باشد. بنابراین توجه و گرایش به سمت نگهدارندههای طبیعی مانند اسانس و عصارههای گیاهان دارویی روز به روز بیشتر می شود (۴۲).
عفونت و مسمومیت غذایی باعث بیماریهای زیادی در سراسر دنیا می شود. میکروبهای موجود در مواد غذایی به دلایل مختلفی مانند فرایند نامناسب باعث بیماریهای مختلفی میشوند. گونه های سالمونلا، استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی از معمولترین میکروبهای بیماری زا در مواد غذایی هستند که به طور گستردهای از مواد غذایی جداسازی شده اند. میکروارگانسمهای بیماریزا و فسادزا باعث فساد و کاهش کیفیت و مقبولیت مواد غذایی می شود. این میکروبها باعث کاهش عمر انبار داری مواد غذایی میشوند که یک مسئله بسیار مهم در صنعت غذاست(۳۷ و ۵۶).
اسانس ها به علت طبیعی بودن و به طور کلی خواص ضد میکروبی و بیولوژیکی مناسب، بسیار مورد قبول مصرف کنندهها هستند. کاهش بیماریها، کاهش مشکلات زیست محیطی، و کاهش مقاومت میکروبها به نگهدارندههای شیمیایی و مزیتهای دیگر باعث افزایش کاربرد اسانس ها در صنعت غذا و بسته بندی مواد غذایی می شود (۱۱).
مواد موثرهی گیاهان دارویی جزئی از متابولیتهای ثانویه گیاهی می باشند. این متابولیتها در حقیقت حاصل فعالیت چرخههای بیوسنتزی فرعی هستند که از چرخههای بیوسنتزی حیاتی (متابولیسم اولیه) مشتق می شوند و می توان آنها را پایانههای متابولیسم در یاختههای گیاهی دانست. در حقیقت، حضور این مواد در یک گیاه باعث افزایش قدرت سازگاری آن با محیط، افزایش مقاومت و قدرت دفاعی در برابر حشرات و حیوانات و همچنین توان رقابتی بالاتر نسبت به گونه های شبیه خود می شود. دلیل اصلی توجه بشر به متابولیتهای ثانویه گیاهی، مصارف بسیار گستردهای است که این فرآوردهها در داروسازی، صنایع غذایی، کشاورزی و صنعت دارند. در حدود پنجاه هزار ماده شیمیایی فعال مختلف از ۲۰ تا ۳۰٪ گیاهان آلی که مورد شناسایی قرار گرفتهاند، جداسازی گردیده است و این فهرست پیوسته در حال گسترش بوده و هر روزه کشفیات جدیدی در این زمینه صورت می گیرد (۲۵، ۲۶ و ۵۳).
ترکیبات ثانویه گیاهان خواص بیولوژیکی زیادی دارند که خواص ضداکسایشی یکی از آنهاست. مطالعات نشان میدهد که ترکیبات ضداکسایشی موجود در میوه ها و سبزیجات باعث ممانعت از ایجاد بیماریهای زیادی میشوند. بنابراین روز به روز اهمیت مواد ضداکسایش به ویژه ضداکسایشهای طبیعی که عوارض ضداکسایشهای شیمیایی را نیز ندارند بیشتر می شود. استرسهای اکسایشی در ایجاد بیماریهای مزمنی نظیر سرطان، بیماریهای قلبی-عروقی، سندروم دوون و مشکلات حرکتی مؤثر است. از بین ضداکسایشهای گیاهی ترکیبات فنولی گستردگی بیشتری دارند. خواص ضداکسایشی این ترکیبات فنولی عمدتآ مربوط به خواص احیا کنندگی و ساختار شیمیایی آنهاست که قادر به خنثی کردن رادیکالهای آزاد، تشکیل کمپلکس با یونهای فلزی و خاموش کردن اکسیژن یگانه و سهگانه هستند. ترکیبات فنولی از طریق دادن الکترون به رادیکالهای آزاد واکنش اکسیداسیون را متوقف می کنند(۳۱ و ۵۴).
گیاهان دارویی
استفاده از گیاهان دارویی به عنوان چاشنی و درمان بعضی بیماریها به زمان باستان برمیگردد و خواص تعدادی از گیاهان دارویی به صورت تجربی کاملا شناخته شده است. همچنین گیاهان ترکیبات مختلفی را برای محافظت از خود تولید می کنند که معمولا اثرات بیولوژیکی مناسبی دارند. در دهههای گذشته پژوهشهای گستردهای روی گیاهان دارویی انجام شده و تولید داروهایی با ماده موثر طبیعی افقهای جدیدی را برای جامعه پزشکان و داروسازان پژوهشگر گشوده است، به طوری که در حال حاضر حدود یک سوم داروهای مورد استفاده در جوامع انسانی را داروهایی با منشاء گیاهی تشکیل می دهند. گیاهان دارویی حاوی مواد شیمیایی مفید برای مصارف دارویی، چاشنیهای غذایی و مواد خوشبو کننده و معطر هستند. (۱۳ و ۵۱).
خواص گیاهان دارویی
گیاهان دارویی اثرات گوناگونی در درمان بیماریها دارند، بعضی از گیاهان دارویی، بیماری را درمان می نمایند در حالی که برخی دیگر، از اثرهای جانبی بیماری میکاهند. در طب سنتی از گیاهان دارویی در درمان طیف وسیعی از بیماریها، از سرما خوردگی معمولی تا بیماریهای خود ایمنی استفاده می شود. اثر این گیاهان دارویی بر روی سیستم ایمنی گوناگون می باشد (۱۵).
بشر از دیرباز از گیاهان دارویی به طور سنتی استفاده کرده و به خواص مختلف آنها به طور تجربی آگاه شده است. استفاده از مواد نگهدارنده شیمیایی و آنتی بیوتیکهای مصنوعی باعث ایجاد خطراتی برای سلامتی انسان و مقاوم شدن تعدادی از میکروبها به این مواد شده است. لذا در ۲ دهه گذشته در بسیاری از کشورها توجه بیشتری به استفاده از خواص ضد میکروبی و دارویی گیاهان در علوم مختلف شده است، به طوری که استفاده از متابولیتهای ثانویه این گیاهان در علم پزشکی، داروسازی و مواد غدایی گسترش یافته و روز به روز روشهای جدید استخراج مواد موثره این گیاهان و بررسی خواص کاربردی آنها بیشتر مورد مطالعه قرار میگیرد (۲۱).
ترکیبات ثانویه موجود در گیاهان دارویی خواص بیولوژیگی زیادی دارند که از جمله این خواص میتوان به خواص ضد میکروبی، ضد اکسایشی، ضد دردی، ضد گرفتگی عضلات، درمان و کاهش علائم تعداد زیادی از بیماریها، ضد انگل و حشره بودن اشاره کرد. تعدادی از این خواص در دهههای قبل مشخص شده و روز به روز بر تحقیقاتی که برای شناسایی گیاهان دارویی جدید و خواص آنها انجام میگیرد افزوده می شود (۱۳).
مشخص شده است که خواص ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی گیاهان دارویی با مقدار کل ترکیبات فنولی رابطه مستقیمی دارد، و معمولآ گیاهانی که خواص ضد میکروبی بالایی دارند خواص آنتی اکسیدانی مناسبی نیز دارند (۶۰).
بررسیهای بالینی نشان داده است که محصولات گیاهی مختلف در درمان اختلالات سیستم ایمنی و متعادل کردن عملکرد سیستم ایمنی در عفونتهای مزمن، مسمومیتها و جلوگیری از ورود میکروارگانیسم ها به بدن موثر می باشند (۵۳ و ۶۵).
خواص ضداکسایشی گیاهان دارویی
مشخص شده است که به طور طبیعی در بدن ما انسانها مولکولهایی به نام رادیکال آزاد وجود دارد. این مولکولها که بسیار واکنشپذیر هستند، در غشاء خارجی، الکترونهای جفت نشده دارند. عمل اکسیداسیون ممکن است باعث انتقال الکترون از یک اتم به اتم دیگر شود. این روند به طور معمول در هنگام متابولیسم و چرخه انتقال الکترون صورت میگیرد. انتقال الکترون به صورت تک الکترون، ایجاد رادیکالهای آزاد کرده که باعث آسیب به مولکولهایی مانند لیپیدهای موجود در غشاء، آنزیمها و یا DNA میشوند (۵۸).
با افزایش تشکیل رادیکالهای آزاد، افزایش فعالیت سلولهای ایمنی، التهاب، عفونت، سرطان و عوارض و بیماریهای مختلفی را خواهیم داشت. فرایندهای مختلفی از تشکیل رادیکالهای آزاد جلوگیری میکنند که در این میان مواد ضداکسایش از نقش ویژهای برخوردارند. در بدن بین رادیکالهای آزاد و ضداکسایشها تعادل وجود داشته و ضداکسایشها نقش کنترل رادیکالهای آزاد را بر عهده دارند (۵۰).
در برابر اثرهای مضر رادیکالهای آزاد در بدن، سیستم دفاعی وجود دارد و شامل آنزیمها و ویتامینهایی میباشد که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم بدن را در برابر تنش های اکسیداتیو نگهداری مینمایند. به طور کلی، همه یاخته های بدن آنتیاکسیدانهای داخل سلولی دارند. از جمله این ترکیبات میتوان به گلوتاتیون، ویتامین E، بتا- کاروتن و فلاوونوئیدهای مختلف گیاهی اشاره نمود (۱۳).
گیاهان عالی حاوی ترکیباتی به عنوان متابولیتهای ثانویه هستند که شامل ترکیبات فنولیک نیز می باشند. ترکیبات فنولی و مشتقات پلیفنولی از مهمترین ترکیبات ضد اکسایشی هستند که دارای ساختار آبدوست- آبگریز هستند. این ترکیبات گیرنده رادیکالهای آزاد در زنجیره اکسیداسیون میباشند که به دلیل حلقه فنولیکی و زنجیرههای کناری آنها میباشد. فعالیت ضد اکسایشی فنولیک اسیدها و ترکیبات آنها به تعداد گروههای هیدروکسیل که در مولکول وجود دارد بستگی دارد (۶۹).
رادیکالهای آزاد
رادیکالهای آزاد با دارا بودن الکترونهای یگانه بسیار واکنش پذیرند و آسبهای فراوانی را به مولکولهای زیستی مانند پروتئینها، چربیها، نوکلئوتیدها و کربوهیدراتها وارد می کنند. خوشبختانه در بدن ما برای مقابله با رادیکالهای آزاد، سیستمی به نان سیستم دفاع ضداکسایشی وجود دارد که شامل ۲ نوع سیستم آنزیمی و غیر آنزیمی است. آنزیمهایی نظیر سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز اجزای اصلی تشکیل دهنده سیستم دفاعی آنزیمی، به عنوان مهمترین سیستم ضداکسایشی سلولی هستند. در مقابل ترکیباتی چون ویتامین E، کاروتنوئیدها، اسید آسکوربیک، بیلی روبین، بتا کاروتن، اسید اوریک و برخی هورمونها مانند استروژن، سیستم دفاعی غیر آنزیمی را تشکیل می دهند، و با جلوگیری از تشکیل رادیکالهای آزاد، ترمیم صدمات وارده، افزایش دفع مولکولهای صدمه دیده و با کاهش جهشهای سلولی، آسیب ناشی از فعالیت رادیکالهای آزاد را به حداقل میرسانند(۲۹، ۳۰، ۴۷ و ۵۸).
در نتیجه به هم خوردن تولید وحذف رادیکالها در اثر دخالت عوامل خارجی تنشهای اکسیداتیو به وجود می آید که عوامل ایجاد بیش از ۱۰۰ نوع بیماری در انسان هستند. مصرف برخی از ضداکسایشهای شیمیایی مانند [۱]BHT در پارهای از ابهام است، چرا که وجود چنین ترکیباتی در مواد غدایی می تواند باعث ایجاد بیماریهایی چون سرطان شود. بنابراین یافتن ضداکسایشهای طبیعی و جایگزین کردن آنها به جای مواد شیمیایی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا اسانس و عصارههای گیاهی به عنوان عوامل بسیار مناسب ضد اکسایش شناخته شده اند که عمدتآ ایمن و مورد قبول مصرف کنندهگان هستند(۱۴).
یکی از مهم ترین رادیکاهای آزاد، رادیکالهای اکسیژن است که به صورت سوپراکسید(– •۲o)، هیدروژن پروکسید(۲O2H)، رادیکال هیدروکسیل(•OH) و یا اکسیژن یگانه(۲O1) باعث اکسایش میشوند. عواملی نظیر اشعه، آلودگی، حشره کشها و نور باعث ایجاد این رادیکالهای آزاد می شود(۱۸).
اکسیداسیون لیپیدها
اسیدهای چرب یکی از مهمترین ترکیبات موجود در لیپید غشاهای بیولوژیکی، از جمله فسفولیپیدها، تری گلیسرید ها و گلیکولیپید ها به شمار میروند. از بین اسید های چرب موجود در بین غشاهای یاخته ای، اسید های چرب غیر اشباع سهم عمده ای را در سیالیت غشاء ها به عهده دارند و در عین حال، این اسید های چرب غیر اشباع، به فرایندهای اکسیداتیو حساس بوده و بیشتر مورد هجوم عوامل اکسید کننده قرار میگیرند. اکسایش خود به خودی لیپیدی توسط هر نوع رادیکال آزاد اولیه که قادر به برداشت هیدروژن متصل به گروه فعال متیلی موجود در زنجیره اسید چرب غیر اشباع باشد، شروع می شود (۶۴).
اکسیداسیون در مواد غدایی یک روند تخریبی است که باعث از بین رفتن ارزش غذایی و تغییرات نامطلوب شیمیایی در آن میشود. چربیها و روغنها بسیار مستعد اکسیداسیون هستند و اکسیداسیون باعث تند شدن آنها میشوند. همچنین محصولاتی که از اکسیداسیون چربیها حاصل میآیند میتوانند اثر منفی بر روی اجزاء دیگر ماده غدایی داشته باشند به طوری که علاوه بر اثرات نامطلوب بر روی خواص حسی مانند عطر و طعم ماده غذایی، باعث از بین رفتن ویتامینها و اسیدهای چرب ضروری و همچنین تولید مواد سمی میشوند. اثرات سمی مواد ضد اکسایش شیمیایی و از یک طرف و استقبال مصرف کنندهگان از افزودنیهای گیاهی به خاطر سازگاری بیشتر با بدن، نداشتن عوارض جانبی ضداکسایشهای شیمیایی و قدرت آنتی اکسیدانی مناسب از طرف دیگر باعث میل به استفاده از مواد ضد اکسایشی طبیعی در مواد غدایی شده است(۳۴، ۶۱ و ۶۶).
اسانس
خواص عمومی اسانس ها
اسانس ها ترکیبات ثانویه گیاهی، با فرمولاسیون پیچیده و ترکیبات ناهمگن، فرار، با بو و عطر قوی و ماهیت روغنی یا لیپیدی هستند که به ندرت در آب محلولند و عمومآ در الکل و حلالهای آلی محلولند. اسانس ها معمولا در دمای اتاق به صورت مایع هستند و دانسیته کمتری نسبت به آب دارند. اسانس ها در دمای بالای ˚C50 تا ˚C60 در حضور نور به سرعت پلیمریزه شده و بسیاری ار خواص بیولوژیکی آنها از بین میرود(۱۰ و ۴۸).
تاکنون حدود ۳۰۰۰ اسانس شناسایی شده که نزدیک به ۳۰۰ نوع آن به صورت تجاری در صنعت داروسازی، تولید عطر و صنایع غذایی استفاده می شود. از خانوادههای مهم گیاهی که عمده اسانس ها از این خانوادهها بدست می آید میتوان به چتریان، مورد، افراییان یا کاسنی،نعناعیان، مرکبات و خانواده فلفل اشاره کرد (۲۴).
شکل ۱‑۱: ساختار شیمیایی تعدادی از ترکیبات اسانس و عصارههای گیاهی((Marino et al., 2001
خواص بیولوژیک اسانس ها و عصارههای گیاهی
تحقیقات زیادی در مورد خواص بیولوژیکی بسیاری از اسانس ها و عصارههای گیاهی انجام شده و استفاده از آنها به عنوان دارو در تعدادی از کشور ها در علم پزشکی جدید پایه ریزی شده است. از خواص عمده اسانس ها و عصارههای گیاهی میتوان به خاصیت ضداکسایشی، ضد سرطانی، ضد ویروسی، ضد دردی، ضد ورم، ضد تب، ضد انگلی و استفاده به عنوان حشره کش های گیاهی اشاره کرد (۸).
بی خطر بودن مصرف اسانس و عصاره
تعداد زیادی از ترکیبات عمده اسانس ها و عصارههای گیاهی جز لیست مواد سالم و امن قرار گرفته اند هرچند که تعداد قابل توجهای از این ترکیبات باعث تحریک بافت دهان و ایجاد سوزس در مخاط بدن می کنند ولی به دلیل غلظتهای پایین مورد استفاده در مواد غذایی این مسئله در عمل مشکلی ایجاد نمیکند (۴۷).
خواص ضد باکتری اسانس ها و عصارههای گیاهی
یکی از ویژگیهای اسانس ها و عصارههای گیاهی ، خاصیت هیدروفوبیکی یا آبگریزی آنها است که این مواد را قادر می سازد در ساختار غشاهای لیپیدی یاختههای باکتریایی و میتوکندریایی نفوذ کنند و با اختلال در ساختار لیپیدی یاخته، باعث نفوذ پذیری و نشت مواد از غشا میشوند. نشت گسترده مولکول های حیاتی و یون ها از یاخته های باکتریایی، اختلال در کار پمپ محرکه الکترونی، در پایان موجب مرگ آن ها می شوند (۱۹، ۴۱ و ۶۷).
شکل ۱‑۲ : مکانیسم عمل ضد باکتری اسانس ها و عصارههای گیاهی
میزان اثر ضد میکروبی اسانس ها و عصارههای گیاهی به جایگاه گروه هیدروکسیل در ساختار فنولی برمیگردد. به عنوان مثال جایگاه گروه هیدروکسیل در ترکیبات تیمول و کارواکرول طوری است که اثر ضد میکروبی بالای را باعث میشوند(۲۳ و ۶۷).
Ultee و همکاران در سال ۲۰۰۰ نشان دادند که P-cymene اثر ضدمیکروبی ضعیفی دارد ولی وقتی همراه با Carvacrol است اثر ضد میکروبی Carvacrol را افزایش میدهد، که احتمالآ به دلیل نفوذ بهتر Carvacrol به درون باکتری مورد نظر در حضور P-cymene است (۶۷).
عوامل موثر بر فعالیت ضد میکروبی اسانس و عصاره در مواد غذایی
عوامل مختلفی بر مقاومت میکروبها در ماده غذایی تأثیر گذار است که میتوان به ۲ دسته عوامل داخلی یا ویژگیهای خود ماده غذایی (ساختار ماده غذایی، pH، میزان آب ازاد، چربی، پروتئین، کربوهیدرات، نمک و دیگر ترکیبات) و عوامل خارجی نظیر دما، نور، ترکیب هوای اطراف ماده غدایی و نوع بستهبندی اشاره کرد (۳۸، ۵۷ و ۶۲). به طور مثال pH پایین باعث افزایش خاصیت آبگریزی اسانس شده و در نتیجه راحتتر در غشای باکتری ها حل شده و به طبع آن خاصیت ضد میکروبی بالاتری را از خود نشان میدهد. به طور کلی افزایش میزان چربی و پروتئین در ماده غذایی، غلظت بالاتری از اسانس را برای از بین بردن میکروبهای ماده غذایی را طلب می کند. زیرا اسانس و ترکیبات آبگریز عصاره با این ترکیبات ترکیب شده و مقدار کمتری از آن با پیکرهی میکروب تماس پیدا می کند. همچنین مشخص شده است که برخلاف چربی و پروتئین، کربوهیدراتهای ماده غذایی اثر محافظتی چندانی بر روی میکروبها به ویژه باکتریها در مقابل اسانس ندارد (۱۲، ۴۹ و ۵۷).
ساختار فیزیکی ماده غذایی بر فعالیت ضد میکروبی اسانس تأثیر بسزایی دارد. در شرایط آزمایشگاهی بارها ثابت شده که فعالیت ضد میکروبی اسانس و عصاره در محیط کشت مایع، بیشتر از محیط کشت جام و حاوی آگار است. این اصل در مورد مواد غذایی نیز صادق است به عنوان مثال میتوان گفت اثر ضد میروبی اسانس ها در مواد غذایی مایع، نظیر شیر بیشتر از مواد غذایی جامئ مانند نحصولات گوشتی است (۳۲).
باتوجه به مقالات و مجلههای متعدد چاپ شده در مورد استفاده از اسانس به عنوان نگهدارنده در مواد غذایی میتوان رتبه بندی زیر را برای گیاهان دارویی و ترکیبات اسانس انها انجام داد. فعالیت ضد میکروبی گیاهان مختلف: پونه کوهی > میخک > دارچین > آویشن > نعناع > رزماری > خردل > گشنیز. خاصیت ضد میکروبی ترکیبات مختلف اسانس: اوژینول > کارواکرول، سینامیک اسید و تیمول > سینامآلدهید اسید > سیترال و جرانیول (۱۷).